Hukuki Destek

Gazeteci Vedat Örüç Mersin Cezaevi’nden yazdı: “Gazeteciliğimiz yargılanamaz”

Gazeteci Vedat Örüç Mersin Cezaevi’nden yazdı: “Gazeteciliğimiz yargılanamaz”

17 Ocak'ta altı gazeteciyle birlikte gözaltına alındıktan sonra 20 Ocak'ta örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanan gazeteci Vedat Örüç'ü MLSA avukatları tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti. Tutukluluğunun üçüncü ayında bulunan gazeteci el yazısıyla bir not iletti.

Vedat Örüç

Moralinin ve sağlığının yerinde olduğunu gözlemlenen Örüç gönderdiği mesajda, "Gazetecinin yaptığı haberlerle gündeme gelmesi gerekirken maalesef Türkiye'de sansür, gözaltı ve tutuklamalarla gündemden düşmüyor" ifadelerini kullandı.

Örüç, hasta olan annesini ziyaret etmek için gittiği Mersin’de 17 Ocak’ta gözaltına alındığını belirtti. Örüç, savcılık ifadesi bile alınmadan tutuklandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Ben de hasta olan annem için geldiğim Mersin'deki aile evimden 17 Ocak'ta gözaltına alındım. Savcılık ifadem dahi alınmadan apar topar tutuklanarak cezaevine gönderildim.”

Yaklaşık üç aydır cezaevinde olduğunu hatırlatan Örüç, tutukluluğunun “ipe sapa gelmez, zorlama iddialara” dayandığını ve keyfi bir şekilde sürdüğünü dile getirdi.

“Gazetecilik yaptığımız için özgürlüğümüzden mahrumuz”

Örüç, tutuklanmasının mesleki faaliyetlerinden kaynaklandığını vurguladı. "Sadece gazetecilik yaptığımız için mesleğimden ve özgürlüğümden mahrum kalmış durumdayım" diyen gazeteci, cezaevindeki diğer meslektaşlarıyla birlikte yaşadıkları baskıya rağmen mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.

“Iktidarın baskılarına boyun eğmediğimiz için burada olduğumuzun bilincinde olarak onurumuzla mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz. Gazeteciliğimiz yargılanamaz, gazetecilik suç değildir.”

Soruşturmanın geçmişi

İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 17 Ocak'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve 20 Ocak'ta "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Vedat Örüç hakkında Şubat ayında iddianame hazırlandı. 

Güncel Prodüksiyon'un yaptığı programın Medya Haber TV'de yayınlanması, Örüç'e yönelik suçlamalarda yer aldı. İddianamede, Örüç'ün Güncel Prodüksiyon'da sigortalı olarak çalışması da "örgüt üyesi olmanın" delili olarak değerlendirildi. Örüç'ün telefon tapelerine yer verilen iddianamede, Örüç'ün çalıştığı Güncel Prodüksiyon'un binasında çıkarken polislerce çekilen fotoğrafları da dosyada "suç kanıtı" olarak yorumlandı. 

En son olarak bu hafta aynı soruşturmada tutuklanan gazetecilerden Welat Ekin hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi ve Ekin tahliye edildi. Yine bu hafta aynı soruşturmada tutuklanan gazetecilerden Necla Demir ise tahliye edilerek "örgüte yardım" suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Örüç'ün duruşması Mayıs ayında görülecek.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.