Diyarbakır’da 2016 Newroz’unu organize eden tertip komitesi üyeleri yeniden yargılandıkları davada cezaya çarptırıldı. Komite başkanı Hafize İpek ve 4 üyeye “kanuna aykırı toplantı” gerekçesiyle 5’er ay hapis verilirken, Ramazan Kaval ayrıca “örgüt üyeliği” suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı
Deniz Tekin
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mart 2016’da düzenlenen Newroz kutlaması nedeniyle yargılanan tertip komitesi üyeleri hakkında kararını açıkladı. Davanın karar duruşmasında sanıklar yer almadı, ancak avukatları salondaydı.
Mahkeme, komite üyeleri Hafize İpek, Ramazan Kaval, Abdulgani Alakan, Hüsnü Pervane ve Mahmut Çiftçi’ye, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla 5’er ay hapis cezası verdi. Kaval, Pervane ve Çiftçi hakkında verilen hükmün açıklanması geri bırakılırken, İpek ve Alakan için aynı karar uygulanmadı.
Ramazan Kaval ayrıca, “örgüt üyesi olmak” suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Avukatlar: Kutlama barışçıl, izinliydi
Duruşmada savunma yapan avukatlar, Newroz’un resmi düzeyde kutlandığı bir dönemde yapılan bu organizasyonun “yasa dışı gösteri” olarak tanımlanamayacağını savundu. Kutlama için gerekli tüm izinlerin alındığını, sorumluluğun kolluk güçlerinde olduğunu belirten avukatlar, atılan sloganların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“Kolluk güçleri tarafından herhangi bir uyarı yapılmadı” diyen avukatlar, yüzbinlerce kişinin katıldığı barışçıl bir gösterinin kriminalize edilmesinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Müvekkillerinin beraatini isteyen avukatlar, kararı istinafa taşıyacaklarını belirtti.
Ne olmuştu?
21 Mart 2016’da Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlamasını organize eden komite üyeleri Hafize İpek, Seydi Fırat, Hüsnü Pervane, Mahmut Çiftçi, Ramazan Kaval, Abdulgani Alkan ile sunucu Ayşe Çelikbilek ve ses teknisyeni Volkan Orhan Gündüz, kutlamadan beş gün sonra gözaltına alınmıştı.
Komite başkanı Hafize İpek bir ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Savcılık, 8 kişi hakkında “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” ve “kanuna aykırı toplantı düzenleme” suçlamalarıyla dava açtı.
İlk yargılamada tüm sanıklar beraat etmiş, ancak istinaf mahkemesi bu kararı bozarak dosyayı yeniden mahkemeye göndermişti. Volkan Orhan Gündüz hakkında verilen beraat kararı ise onanmıştı.