Gazeteci Naci Sapan hakkında 'hakaret' davası: Savcı cezalandırılmasını istedi

Gazeteci Naci Sapan hakkında 'hakaret' davası: Savcı cezalandırılmasını istedi

Diyarbakır’da gazeteci Naci Sapan hakkında, kayyum yönetimiyle ilgili yazdığı bir köşe yazısı nedeniyle açılan davada savcı, “hakaret” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Duruşmada müşteki avukatı, gazetecilerin davayı izlemesinin mahkemeye baskı oluşturduğunu iddia etti.

“Kayyumlar, kayyumcuklar” yazısı nedeniyle yargılanıyor

Tigris Haber Yayın Koordinatörü ve köşe yazarı Naci Sapan, “Kayyumlar, kayyumcuklar!” başlıklı yazısı nedeniyle, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yeniden hâkim karşısına çıktı. Davanın ikinci duruşması Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Daha önce basit yargılama usulüyle görülen davada mahkeme, Sapan’a 135 gün adli para cezası vermişti. Sapan’ın yaptığı itirazın ardından duruşmalı yargılamaya geçildi.

“Yazı kamu yararına yazılmıştır”

Duruşmaya Sapan, avukatı Sertaç Eke ve müşteki Şefik Çelik’in avukatı Merve Kübra Çelik katıldı. Davayı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) temsilcileri de izledi.

Gazeteci Naci Sapan duruşmada daha önceki savunmalarını tekrar etti. Avukatı Sertaç Eke ise, müvekkilinin kamuoyunda tartışılan bir ihaleyle ilgili yazı kaleme aldığını, bu yazının ifade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eke, yazıya konu ihalenin yapıldığı döneme ilişkin Sayıştay raporlarının ve adli-idari soruşturma olup olmadığının sorulmasını talep etti. Mahkemeye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi'nin benzer davalardaki kararlarını da sundu.

“Haberler yargıyı etkiliyor” iddiası

Müşteki avukatı Merve Kübra Çelik ise, Sapan’ın yazısından pişmanlık duymadığını ve suçun sabit olduğunu savundu. Çelik, “Gazetecilerin duruşmayı izlemesi, mahkeme üzerinde baskı oluşturuyor” diyerek, bir önceki duruşma sonrasında davanın “kayyum yolsuzluğu” şeklinde haberleştirildiğini söyledi. Bu haberlerin adil yargılamayı etkilediğini iddia etti. Hakim, bu sözlerin tutanağa geçirilip geçirilmediğini sordu; müşteki avukatının talebiyle bu beyanlar zapta geçti.

Savcı cezalandırılmasını istedi

Kısa bir aranın ardından duruşmaya devam edildi. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında gazeteci Sapan’ın “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, ihaleye dair Sayıştay raporları ve soruşturmaların dava sürecine yenilik katmayacağı gerekçesiyle bu talepleri reddetti.

Savunmasında söz alan Sapan, “İhalenin komisyon üyelerini ve isimlerini bilmiyorum. Ortaya çıkan kamu zararı nedeniyle bir gazeteci olarak bu yazıyı yazdım” dedi. Yazıda herhangi bir kişiye yönelik husumet ya da nefret taşımadığını belirtti. Avukatı Sertaç Eke ise gazetecilerin davayı izlemesinin yargıya müdahale olarak görülmesinin sorunlu bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Hakimin “Yazı başlığında geçen ‘kayyumlar ve kayyumcuklar’ ifadesiyle kimi kast ettiniz?” sorusuna Sapan, “Yazı edebi bir üslupla kaleme alındı. Kimseye hakaret etmedim” yanıtını verdi.

Mahkeme, Sapan ve avukatına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 20 Mayıs’a erteledi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Naci Sapan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kayyum yönetiminde olduğu dönemde, 29 Mart 2023’te “Kayyumlar, kayyumcuklar!” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda, yaklaşık 800 milyon TL’lik bir arsa ihalesine dair yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına yer verildi.

Bu yazının ardından ihaleyi yürüten komisyon üyeleri ve dönemin Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Sapan hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Dava önce basit yargılama usulüyle görüldü. Sapan’a 135 gün adli para cezası verildi, bu ceza 2 bin 700 TL’ye çevrildi ve Sapan 5 yıl denetime tabi tutuldu. Avukatının itirazı üzerine dosya duruşmalı olarak yeniden ele alındı.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.