Dava Takip

1 Mart haftası: Gazetecilik ve İfade Özgürlüğü Davaları

1 Mart haftası: Gazetecilik ve İfade Özgürlüğü Davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

3 Mart Çarşamba

  • Avukat ve insan hakları savunucusu Nurcan Kaya hakkında Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın görülmesine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.  
  • Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Rosa Kadın Derneği’ne yönelik operasyon kapsamında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Hakkında 15 yıla kadar hapis istenen gazeteci Yalçın aleyhinde öne sürülen deliller arasında “Rosa adlı derneğin üst düzey sorumlusu” olduğunu iddia eden bir gizli tanık beyanı ve derneğe yapılan baskında ele geçirilen belgeler var.
  • Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak hakkında Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından 20 bin TL manevi tazminat talebiyle açılan davanın sekizinci duruşması Gaziantep 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek. Dava, Ocak’ın 12 Haziran 2019 tarihinde yayımlanan “Şahinbey’de İhale Oyunu” başlıklı haberi gerekçe gösterilerek açıldı. Ocak’ın haberinde Gaziantep’in Şahinbey belediyesi tarafından düzenlenen otopark ihalesinde usulsüzlük yapıldığı, ihaleyi kazananın, önceden belirlendiği öne sürülmüştü. Haber CHP’li bir meclis üyesinin beyanlarına dayandırılmıştı. “Belediyemizi karalamak ve çıkar sağlamak adına asılsız iddia ve beyanlarda bulunulmuş, yalan beyanlar haberleştirilmiştir” ifadelerini içeren şikayet dilekçesi, CHP’li belediye meclis üyesinden de tazminat talep ediyor.
  • Sanatçı Ferhat Tunç’un sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması Büyükçekmece 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 

4 Mart Perşembe

  • Gazeteci Hayko Bağdat hakkında 2017 ve 2018 yıllarında yaptığı 9 sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Davaya konu olan paylaşımlar arasında Osman Kavala’nın bir fotoğrafını, Cemil Bayık’ın verdiği bir röportajı retweet’lemek de var.
  • Gazeteci Oktay Candemir’in 5 Eylül 2019 tarihinde attığı bir tweet gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Van 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Candemir davaya konu olan tweet’te şöyle yazmıştı: “Belediyelere kayyım atayan Erdoğan, böylelikle hangi siyasal yapının nerede durduğunu da tespit etmiş olduğu ve kartları buna göre dağıtacak. Hasılı bir doğum olacak bu kesin. Bunu bilen Erdoğan, çocuğun sakat doğması için her şeyi yapıyor. Tam bir böl-parçala-yönet politikası.”
  • KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdullah Kaya’nın “örgüt üyeliği” ve “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla tutuksuz yargılandığı davanın on üçüncü duruşması Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Soruşturma aşamasında gözaltına alınarak tutuklanan Kaya, 8 Mayıs 2017 tarihinde bu dosya kapsamında tahliye edildi. İlk duruşması 13 Eylül 2017’de görülen dava üç yıldır sürüyor. Gazeteci Kaya’ya yöneltilen suçlamalar için haber takibi sırasında çektiği görüntülerin bulunduğu dijital materyaller, 2 adet sosyal medya paylaşımı ve tanık beyanları delil olarak öne sürülüyor. 
  • Yedi yıldır süren ve 46 gazetecinin yargılandığı KCK Basın davası’nın 21. duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 20 Aralık 2011 tarihinde Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt gazetecilerine yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık’ta tutuklanmıştı. Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer almıştı.
  • Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Can Dündar ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakkında “kamu görevlisine hakaret”  iddiasıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Özgür Gündem gazetesinin Dündar’ın nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı 22 Haziran 2016 tarihli sayısında yer alan  “Saray rejiminin en kullanışlı hâkimi” başlıklı haberde dönemin İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’a hakaret edildiği iddia ediliyor.
  • Gelî Kurdistan TV eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında haber takibini yaptığı 6 – 8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen Kobanê protestolarına katılmak, çeşitli tarihlerde yaptığı röportajlar, aleyhindeki tanık beyanları ve cezaevindeki eski oda arkadaşlarına para göndermesi gerekçe gösterilerek “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyesi olmak ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın dokuzuncu duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Kapatılan Taraf gazetesinde yayımlanan ve Balyoz soruşturmasına konu olan haberler nedeniyle açılan davanın görülmesine bu hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Dava kapsamında Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, muhabiri Mehmet Baransu ile eski Aktüel muhabiri Tuncay Opçin “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama ve temin etme” suçlamasıyla yargılanıyor. 
  • Gazeteci Arif Aslan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın on birinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi binası önünde çekim yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gazeteciler Arif Aslan ve Selman Keleş, 31 Mart 2017 tarihinde tutuklanmıştı. Gazeteci Arif Aslan ve KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Selman Keleş sekiz aylık tutukluluğun ardından 21 Kasım 2017 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi. Bu dosya kapsamında gazeteci Arif Aslan ile birlikte “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanan Keleş’in dosyası, 3 Eylül 2020 tarihinde görülen sekizinci duruşmada yurt dışında yaşadığı gerekçesiyle ayrılmıştı.
  • Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve gazeteci Hayri Demir'in de aralarında bulunduğu 11 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e düzenlediği askeri operasyona ilişkin yaptıkları haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın on ikinci duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Taylan Özgür Öztaş ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Tunahan Turhan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin Kürt illerine atanan kayyımları protesto amacıyla Kadıköy’de düzenlenen protestolara katılmaları gerekçe gösterilerek 2911 no’lu Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Öztaş 22 Ağustos 2019 günü haber takibi sırasında, Turhan ise aynı günün akşam saatlerinde evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gazeteciler savcılıkta verdikleri ifadenin ardından adlî kontrol tedbiri ile serbest bırakılmıştı.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.