Dava Takip

12 Eylül haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

12 Eylül haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta da birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü davasının duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

13 Eylül Salı

  • Gazeteci Baransel Ağca’nın “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Elazığ 8. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:05’te görülecek. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan yarım sayfalık iddianamede Ağca’ya yöneltilen suçlamaya 28 Mart 2019'da Elazığ’daki evinde ölü bulunan ve ölümü ile ilgili şüphelerin olduğu Yeldana Kaharman’ın otopsi ve toksikoloji raporunu paylaştığı sosyal medya paylaşımları delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısı, gazeteci Ağca’nın paylaştığı belgeleri “belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle” elde ettiğini iddia ederek Ağca için istediği cezanın TCK 137/1-b uyarınca artırılmasını talep ediyor.
  • Gazeteci Rabia Önver’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:30’da görülecek. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan yarım sayfalık iddianamede Önver’e yöneltilen suçlamaya şahsi sosyal medya hesabından yaptığı ve aralarında Roboski Katliamı’nın 10. yılı ve Tahir Elçi cinayetinin altıncı yılı vesilesiyle yaptığı paylaşımların da olduğu sosyal medya paylaşımları delil olarak gösteriliyor. İddianameyi kabul eden Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart 2022 tarihinde Önver’in üzerine atılı suçu Van’da işlediğine kanaat getirerek yetkisizlik kararı vermiş ve dosyayı Van 2. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
  • Yüksekova Haber Portalı İmtiyaz Sahibi Erkan Çapraz ve Yayın Koordinatörü Ömer Oğuz’un “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:30’da görülecek. İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamaya cezaevinde bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari milletvekili Leyla Güven’in 13 Şubat 2020 tarihinde bir panelde yaptığı konuşmayı portalın YouTube kanalı üzerinden yayınlanması delil olarak gösteriliyor. Çapraz ve Oğuz hakkında hazırlanan üç sayfalık iddianamenin yarısında Leyla Güven’in konuşmasına yer veriliyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. madde 2-3. cümlelerine atıfta bulunan iddianame savcısı, Çapraz ve Ömer’in bin günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını talep ediyor. Davanın 10 Mayıs 2022 tarihinde görülen ikinci duruşmasında mahkeme, gazeteciler Çapraz ve Oğuz’un yargılandığı dava dosyasının Leyla Güven’in yargılandığı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyası ile birleştirilmesi için muvafakat talep edilmesine karar vermişti.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın gazeteciler Can Bursalı, Barış Terkoğlu ve Independent Türkçe aleyhine açtığı toplam 300.000 TL’lik manevi tazminat davasının ikinci duruşması İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesinde, saat 10:45’te görülecek. İnal’ın avukatları, 21 Aralık 2020 tarihinde mahkemeye sundukları dava dilekçesinde 3 Aralık 2020 tarihinde Independent Türkçe’de yayımlanan ve Can Bursalı’nın Barış Terkoğlu’nun Barış Pehlivan ile birlikte kaleme aldığı Metastaz 2: Cendere isimli kitapta yer alan İnal hakkındaki iddiaları Terkoğlu’na sorduğu söyleşi ile müvekkilleri İnal hakkında “suçlu kişi” algısı yaratılmaya çalışıldığını ve bu yolla İnal’ın kişilik haklarına saldırıldığını iddia ediyor. İnal’ın avukatları Ferah Yıldız ve Ömer Faruk Karagüzel, dava dilekçesinde davalı olmamasına rağmen Barış Pehlivan’dan da bahsederek “Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan hep yaptıkları gibi yalan uydurmaya doymayan, gazetecilik meslek etiğini hiçe sayan, yalan ve saptırmayla kamuoyunu çalkalayarak toplumda kaos, fitne, panik üretme gayretinde olan isimlerdir” ifadelerini kullanıyorlar. Davanın 12 Mayıs’ta görülen ilk duruşmasında mahkeme, söz konusu kitapta ve haberde yer alan İnal’ın kadrolu avukat olmamasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesini temsil ettiği bir davadan 15 milyon TL’lik vekalet ücreti aldığı iddiasına yönelik İnal’a hangi dava için hangi tarihte ne kadar vekalet ücreti ödendiğinin sorulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine müzekkere yazılmasına karar vermişti.
  • Sanatçı İlyas Salman’ın “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Anadolu 54. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 11:00’de görülecek. İddianamede Salman’a yöneltilen suçlamaya Salman’ın bir söyleşide sarf ettiği sözler delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısı, her ne kadar söyleşi 23 Ocak 2021 tarihinde ilk olarak Yol TV’de yayınlanmış olsa da söyleşinin Oda TV’nin Facebook hesabında paylaşıldığına iddianamede yer veriyor. Salman, Yol TV’de yayınlanan söyleşinin ardından “Türk milletine hakaret ettiği” iddiasıyla hükümete yakın medya organlarında hedef alınmıştı. 
  • Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Sultan Eylem Keleş’in “kamu görevlisine hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 13:30’da görülecek. Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan BİMEKS işçilerinin patronları Prof. Dr. Vedat Akgiray'ın ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi kampüsü önünde gerçekleştirmek istediği protesto eylemine yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan gazeteci Keleş’e yöneltilen suçlamaya dört müşteki polis memurunun ifadeleri delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısı, polis memurlarına sarf edildiğini iddia ettiği hakaretlerin Keleş ile birlikte yargılanan diğer dört sanığın hangisine ait olduğunu iddianamede belirtmemesine rağmen “yapılan tahkikat sonucunda” sanıkların görevi yaptırmamak için direnmek ile kalmayıp görevini yapmaya çalışan polis memurlarına hakaret ettiklerinin anlaşıldığını belirterek ceza talep ediyor. 
  • Gazeteciler İzel Sezer ve Doğan Ergün’ün “iftira”, “hakaret” ve “kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verilerin basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 13:30’da görülecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayeti ile başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamaya 2 Aralık 2020 ve 16 Aralık 2020 tarihinde İleri Haber’de yayınlanan haberler delil olarak gösteriliyor. Davanın 10 Mart 2022 tarihinde görülmesi planlanan duruşması hava muhalefeti nedeniyle hakim ve savcıların idari izinli sayılması üzerine ertelenmişti.
  • Aralarında savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteciler Eylem Sonbahar ve Sema Karakurt ile birlikte gazeteci Metin Cihan’ın da bulunduğu 17 kişinin “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla yargılandığı davanın 15. duruşması Antalya 25. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 14:00’te görülecek. Gazeteciler, Antalya’da 2015 yılında gerçekleştirilen G20 Zirvesi protestolarını takip ederken 15 Kasım’da gözaltına alınmışlardı. 30 Haziran 2016 tarihli iddianamede dört kişiye ayrıca “hakaret” suçlaması da yöneltiliyor.

14 Eylül Çarşamba

  • Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ile muhabir Pınar Gayıp’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 19. duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 11:00’de görülecek. Şahin ve Gayıp, 14 aylık tutukluluğun ardından 13 Haziran 2019 tarihinde görülen duruşmada adli kontrol ve ev hapsi şartı ile tahliye edilmişti. Gazeteciler hakkında uygulanan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. 24 Mart’taki duruşmadan önce mahkemeye sunduğu ve sanık avukatlarına tebliğ edilmeyen esas hakkındaki mütalaasında gazetecilerin çalıştığı ETHA’yı  “MLKP terör örgütünün fikir ve ideolojisi doğrultusunda yayın yapan” kurum olarak niteleyen savcı, gazeteciler Şahin ve Gayıp’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
  • Gazeteci Alican Uludağ’a “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan verilen 10 aylık hapis cezasının istinaf duruşması Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesinde, saat 13:30’da görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Eylül 2020 tarihinde Uludağ’ın bir sosyal medya paylaşımını gerekçe göstererek “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla iddianame hazırlamıştı. İddianamede suçlama konusu yapılan paylaşımda Uludağ, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı veren eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ı düğününden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiği için “AİHM zorlaması ile tahliye kararı verilen Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden çıkamadan yeni bir soruşturmada yeniden tutuklanmasını da aynı başsavcı sağladı. Siyasi muhalifler işte böyle cezaevine atılıyor” ifadeleri ile eleştirmişti. İddianame savcısı, Uludağ’ın bu paylaşımı ile Kocaman’ı “terör örgütü mensuplarına” hedef gösterdiğini iddia etmişti. Uludağ’ın yargılanmasına iddianameyi kabul eden Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Aralık 2020 tarihinde başlanmış, Uludağ savunmasında iddianame savcısının suçlama konusu yapılan paylaşımdan önceki paylaşımı görmezden gelerek iddianameyi kötü niyetle hazırladığını belirtmişti. Mahkeme, 3 Şubat 2021 tarihinde görülen ikinci duruşmada gazeteci Uludağ’ı 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. 

15 Eylül Perşembe

  • KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Ramazan Akoğul’un “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın 12. duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:10’da görülecek. Akoğul, daha önce bu dosya kapsamında yargılanıp 2018 yılında beraat etmişti. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinin gazeteci hakkında verilen beraat kararını bozmasının ardından dosya, yeniden yargılama için yerel mahkemeye dönmüştü. Beraat kararına itiraz eden savcı, 2014 yılında Dicle-Hani karayolundaki yol kesme eylemini takip eden gazeteci Akoğul’a eylemi gerçekleştiren örgüt üyelerinin herhangi bir müdahalede bulunmamasının Akoğul’un örgüt üyeleriyle “güven ilişkisi” oluşturduğunu gösterdiğini iddia ederek Akoğul'un “örgüte üyelik” suçundan cezalandırılmasını talep etmişti.
  • İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Mizgin Fendik, Pınar Tarlak, Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Urun’un “Özgürlükçü Demokrasi Davası” kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla yeniden yargılandıkları davanın beşinci duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:00’da görülecek. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, 5 Mart 2021 tarihli kararında gazetecilere verilen cezaları “yetersiz” bulmuş, Mizgin Fendik ve Pınar Tarlak hakkında verilen beraat kararlarını da bozarak dosyayı yeniden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. 7 Nisan’daki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı,  Mizgin Fendik’in beraatini; Hicran Urun, Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul ve Pınar Tarlak’ın ise “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” ve “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlarından cezalandırılmasını talep etmişti.
  • Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yöneticilerinden Reyhan Çapan ve Hüseyin Aykol ile gazete yazarları Hasan Başak ve Kemal Yakut’un “terör örgütü propagandası,” “suçu ve suçluyu övmek” ve “suç işlemeye alenen tahrik” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 24. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:10’da görülecek. İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamalara 2016 yılının Mart ayında gazetede “öz yönetim” ile ilgili yayımlanan haberler delil olarak gösteriliyor.
  • Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve dönemin 6 Yönetim Kurulu üyesinin “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:30’da görülecek. İddianamede mimarlara yöneltilen suçlamaya Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından 2013 yılında hayatını kaybeden mimar Emre Madran anısına verilen Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülü’nün doğa tahribatları, HES ve maden ocakları haberleri nedeniyle Jin TV muhabiri Güler Yıldız Bastion’a verilmesi gerekçe olarak gösteriliyor. Mimarların savunmalarının özet olarak yer aldığı iddianamede ödülün Jin TV’ye verilmesinin “ulusal basında ve sosyal medyada gündem oluşturması” üzerine Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan bilgi notu ve Jin TV’ye ait olduğu belirtilen sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar suçlamaya delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısının iddianamede yer verdiği deliller arasında dosyada sanık olmamasına rağmen gazeteci Güler Yıldız’ın 2015 ve 2016 yıllarında başka bir kanalda yaptığı konuşma ve başka bir mecrada yayınlanmış haberi de bulunuyor. Ödül töreninin Anadolu Ajansı dahil hükümete yakın medya organları tarafından haberleştirilmesinin ardından mimarlar organize bir hedef gösterme kampanyasına maruz kalmıştı.

16 Eylül Cuma

  • Gazeteci Rojda Oğuz’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 14:00’te görülecek. 55 sanıklı iddianamede Oğuz aleyhine öne sürülen deliller arasında katıldığı çeşitli basın açıklamaları, eylemler ve sosyal medya paylaşımları bulunuyor. Oğuz’un Roboski katliamına ilişkin bir eyleme katılması da aleyhinde delil olarak öne sürülüyor. İddianamede, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nden 10.02.2016 tarihinde gönderilen cevap yazısında kurum kayıtlarda Rojda Oğuz hakkında basın kartı sahibi olduğuna dair bilgi bulunmadığı da belirtiliyor. 21 Nisan 2022 tarihinde görülen altıncı duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Oğuz’un “üyelik” suçlamasından beraatini, “propaganda” suçlamasından ise cezalandırılmasını talep etmişti.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.