Dava Takip

12 Nisan haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

12 Nisan haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

13 Nisan Salı

  • Gazeteci ve iktisatçı Mustafa Sönmez hakkında 2015 – 2016 yıllarında Twitter hesabından yaptığı 3 paylaşım gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Anadolu 26. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Zaman gazetesi davası kapsamında Temmuz 2018’de “örgüt üyeliği” suçundan mahkûm edilen köşe yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtaz’er Türköne ile ilk yargılamada beraat eden editör Mehmet Özdemir’in yeniden yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak. Dosyanın temyiz incelemesini 2020 yılının Eylül ayında tamamlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Zaman gazetesi davasında Türköne, Alpay ve Bulaç’ın “örgüt üyeliği” suçu uyarınca aldıkları cezaları bozmuş, köşe yazarlarının eylemlerinin “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçunu oluşturduğuna hükmetmişti. Editör Mehmet Özdemir hakkında verilen beraat kararı da bozularak Özdemir’in “örgüt üyeliği” suçundan yargılanması talep edilmişti. Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosya yeniden yargılama için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
  • KCK ana davada 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezası geçtiğimiz yıl Yargıtay tarafından bozulan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van milletvekili Tayip Temel’in “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla yargılandığı davanın yeniden görülmesine Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Azadiya Welat gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel, 8 Ekim 2011’de tutuklanmış, 1 Temmuz 2014’te tahliye olmuştu. 

14 Nisan Çarşamba

  • Adıyaman’da yayın yapan Gerger Fırat gazetesi Haber Müdürü Özgür Boğatekin hakkında 10.05.2011 tarihinde “Jandarmada İşkence İddiası” başlığı ile yayımlanan haber ve 13.05.2011 tarihinde gazetenin yazarı Hacı Boğatekin tarafından kaleme alınan köşe yazısı gerekçe gösterilerek bir vatandaşa yumruk atarak kalp krizi geçirmesine sebebiyet verdiği iddia edilen jandarma uzman çavuşa yönelik “iftira” suçlamasıyla açılan davanın beşinci duruşması Gerger 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Gazeteci Buse Söğütlü’nün 18 Mart 2019 tarihinde Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davaya dair Gazete Yolculuk web sitesinde yayımlanan bir haberi Twitter’da “Hitler mezarından çıkıp gelse ve Akın Gürlek’in sandalyesine otursa aşağı yukarı, hemen hemen aynı cümleleri kurardı herhalde. Mesleki etiği, her şeyi geçtim; insanda biraz oturduğu sandalyenin ağırlığı olurnotu ile paylaşması gerekçesiyle “terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Dönemin 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek, dosyada müşteki olarak bulunuyor. 
  • Gazeteciler İdris Sayılğan ve Naci Kaya hakkında mültecilerin sınır geçişini takip etmek için gittikleri Edirne’de “askeri yasak bölgeye girdikleri”  (TCK 332) iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Edirne 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği Mezopotamya Ajansı muhabiri Sayılğan, mültecilerin sınır geçişini takip etmek için gittiği Edirne’de 29 Şubat 2020 tarihinde gözaltına alınmış, “adli kontrol tedbirine bilerek aykırı davrandığı” gerekçesiyle tutuklanmıştı. 3 Mart tarihinde tahliye edilen Sayılğan ve gazeteci Naci Kaya hakkında haber takibi için Edirne’de bulundukları sırada askeri yasak bölgeye girdikleri iddiasıyla iddianame hazırlandı.
  • Demokratik Ulus gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Arafat Dayan’ın “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Gazeteci Dayan daha önce bu dosya kapsamında 5 yıl 10 ay hapis cezası almış, Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise cezayı Mayıs 2015’te onamıştı. Tutuklanarak cezaevine giren Dayan’ın 1. Yargı Reform Paketinde TMK 7/2 kapsamında yapılan değişiklik sonrası yeniden yargılanmasına karar verilmiş ve Kasım 2019’da tahliye edilmişti. 

15 Nisan Perşembe

  • Eski Evrensel gazetesi Sorumlu Müdürü Cem Şimşek hakkında “Alman karikatüristler Erdoğan’ı fena çizdi” başlıklı haber nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın beşinci duruşması Bakırköy 27. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ile muhabir Pınar Gayıp’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın on ikinci duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Şahin ve Gayıp, 14 aylık tutukluluğun ardından 13 Haziran 2019 tarihinde görülen duruşmada adli kontrol ve ev hapsi şartı ile tahliye edilmişti. Gazeteciler hakkında uygulanan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. 
  • Gazeteci Cengiz Çandar ile Kemal Işıktaş hakkında 30 Mayıs 2017 tarihinde kişisel hesaplarından yaptıkları birer Twitter paylaşımı gerekçe gösterilerek “suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği Çandar, dava konusu Twitter paylaşımında Ayşe Deniz Karacagil’i anıyordu: “Kırmızı fularlı kız, Gezi’nin içimizi ısıtan en güzel gülüşlü meleği, Rakka önünde toprağa düşüp yıldızlara yükselerek içimizi yine yaktı.” İddianamede Karacagil’in Rakka’da terör örgütü saflarında öldüğü, sosyal medya üzerinden gündeme getirilerek övülmesinin kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlike doğurabilecek nitelikte olduğu iddia ediliyor. 
  • Aralarında gazeteci Metin Yoksu’nun da bulunduğu 32 kişi hakkında 17 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen Taksim Dayanışması eylemine katıldıkları gerekçesiyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. 17 Aralık 2013 tarihinde Taksim Dayanışması organizasyonu ile Valilikçe izin verilmediği halde düzenlenen eyleme katıldıkları için yargılanan sanıkların “Her yer Taksim, Her yer direniş; Direne direne kazanacağız, Hükümet istifa” gibi sloganlar atması suç unsuru olarak öne sürülüyor. Gazeteci Metin Yoksu, haber takibi sırasında gözaltına alınmıştı.

16 Nisan Cuma

  • Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Aziz Oruç’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması bu hafta Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 18 Aralık 2019 tarihinde Türkiye’ye yasadışı yollarla girdiği gerekçesiyle Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde tutuklanan Oruç, 11 aylık tutukluluğun ardından 9 Kasım 2020 tarihinde görülen üçüncü duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.