14 öğrencinin yargılandığı Boğaziçi Davasında avukat Kavili yine duruşmaya alınmadı, salon kapısı kilitlendi

14 öğrencinin yargılandığı Boğaziçi Davasında avukat Kavili yine duruşmaya alınmadı, salon kapısı kilitlendi
EYLEM SONBAHAR*
Öğrencilerin adli kontrol tedbirlerini kaldıran mahkeme, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar vererek davayı Kasım’a erteledi 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırmak veya alıkoymak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi beklenen duruşma, salonun küçük olması nedeniyle 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Article19, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Sivil Alan Araştırmaları Derneği ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da izlediği duruşmada “talimat var” denilerek avukat Ömer Kavili duruşma salonuna alınmadı. Kapının kilitlendiği salonda polis ve güvenlik görevlileri de bekledi. Öğrenciler ve avukatlarının hazır bulunduğu dördüncü duruşmada avukatlar Ömer Kavili'nin içeri alınmaması ile ilgili konuşmak isteyince hakim, “Savunmalar bitsin, sizi öyle dinleyeceğim” dedi. Öğrencilerden Sude Şener’in avukatı, “Müvekkilim atılı suçu işlememiştir. Meslektaşımız Ömer Kavili için önceki celse karar verip duruşmadan çıkardınız. O duruşma bitti ama bugün de içeri almıyorsunuz. Savunma hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz. Ömer Kavili’nin duruşma salonunda hazır bulunmasını talep ediyoruz” diye konuştu. İddia makamının talebin dosyaya etkisi olmayacağını söylediği davada, mahkeme Kavili'nin duruşma düzenini bozacağı gerekçesiyle alınmamasına karar vererek duruşmaya devam etti.

‘Adil yargılanma yapılmıyor’

Öğrencilerden Ayşe Beliz İnce, bir önceki celsede savunma hakkının engellendiğini söyleyerek başladığı konuşmasına “Adaletin peşinde olduğunu söyleyen bu mahkemelerde nelerle karşılaştığımızı anlatmak istiyorum. Pınar Gültekin cinayetinde bu mahkemelerde katile indirim uygulandı. Adil yargılanma yapıldığını görmüyorum. Suçlamaları da kabul etmiyorum” diyerek beraatini talep etti. İddianamede yer alan suçlamaların müştekilerin beyanlarından oluştuğunu ancak müştekilerin duruşmada olmamasını eleştiren sanık avukatı, ”Esasa dair savunma yapmak istesek de mahkemede yürütülen durumdan kaynaklı esasa yönelik savunma yapmak gereği duymuyoruz” dedi. Avukat Baran Kaya’nın usul eksiklerinin tamamlanmasını talep etmesinin ardından hakim, bir önceki duruşmada beyan veren öğrencilere sormayı unuttuğu için bu duruşmada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul edip etmediklerini sordu. Öğrenciler HAGB kabul etmedi. Savcının esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın tarafına gönderilmesini talep ettiği davada müştekiler Naci İnci ve güvenlik görevlilerinin avukatları da katılma taleplerini yineledi.

‘Kişiye özel duruşma iptal edilsin’

Önceki duruşma tutanaklarında öğrenciler hakkında zorla getirme emri düzenlendiğini ancak Mehmet Naci İnci hakkında zorla getirme kararı verilmediğini söyleyen avukat Şuayip Bolat, eşitlik ilkesine aykırı davranıldığını belirtti. Bolat, “21.03.2022 tarihli duruşmanın tutanağında da savunma avukatlarının ısrarla talep etmesine rağmen hangi avukatın, seyircinin duruşmadan çıkarılmasına dair ara karar kurulmadan karar yazılmıştır. Usul ve yasaya aykırıdır. Avukat Ömer Kavili’nin duruşmaya alınmamasına dair hukuka aykırı karar verilmiştir. Kavili'nin salondan çıkarılmasını gerektirecek herhangi bir eylemi yoktur. Kişiye özel açılan duruşmanın iptaline karar verilmesini ve müştekilerin duruşmada hazır edilmesini talep ediyoruz.  Mahkeme, “suçtan görme ihtimaline binaen” Mehmet Naci İnci ve güvenlik görevlilerinin avukatlarının davaya katılma taleplerinin kabulüne karar vererek sanık avukatlarının tüm taleplerini reddetti. Öğrencilerin adli kontrol tedbirlerini kaldıran mahkeme, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verip davayı 14 Kasım'a erteledi. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.