Dava Takip

17 Ocak haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

17 Ocak haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta da birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü davasının duruşmaları görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

17 Ocak Pazartesi

  • Aralarında Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora’nın da olduğu 16 kişinin yargılandığı “Gezi Davasının”, Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişinin yargılandığı “Çarşı Davası” ile birleştirildiği davanın üçüncü duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:00’da görülecek. Davada yargılanan 51 kişiye “cebir ve şiddet kullanarak hükûmeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” , “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi”, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “nitelikli yağma”, “nitelikli yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamaları yöneltiliyor. Osman Kavala'nın da yargılandığı ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, 6 Ağustos’ta görülmesi planlanan duruşmadan dört gün önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde süren Çarşı Davası ile birleştirilmişti.
  • Gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun da aralarında bulunduğu 27 kişinin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 17. duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:00’da  görülecek.

20 Ocak Perşembe

  • Gazeteci Abdullah Kaya’nın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 17. duruşması Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:15’te görülecek. İddianamede gazeteci Kaya’ya yöneltilen suçlamalara 2014 ve 2015 yıllarında haber takibi için katıldığı etkinliklerde çektiği görüntüler ve sosyal medya paylaşımları delil olarak gösteriliyor.
  • Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Rüstem Batum’un“cumhurbaşkanına hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:40’ta görülecek. İddianamede Batum’a yöneltilen suçlamalara  2016 ve 2018 yıllarında yaptığı 20 Twitter paylaşımı delil olarak gösteriliyor.
  • Gazeteci Abdurrahman Gök’ün “silahlı örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10:30’da görülecek. Gök’e iddianamede yöneltilen suçlamalara haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler delil gösteriliyor. İddia makamı, gazeteci Gök’ün 20 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ediyor. Mahkeme, 30 Eylül 2021 tarihinde görülen duruşmada gazeteci Gök hakkında iddianamede olmayan sosyal medya paylaşımları için suç duyurusunda bulunmuştu.
  • Aralarında Yeni Yaşam gazetesi yazarı, gazeteci Kenan Kırkaya’nın da olduğu dokuz kişinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 17. duruşması Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 15:00’te görülecek. İddianamede Kırkaya’ya yöneltilen suçlamaya gösterilen deliller arasında cezaevindeyken yazmaya başladığı kitap için tuttuğu Kürtçe notlar, Nûçe TV’de yayınlanan “Ankara’nın Gündemi” isimli program, ve Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanı olması da bulunuyor.

21 Ocak Cuma

  • Gazeteci Vedat Örüç’ün “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:30’da görülecek. 08 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen bir eylemi takip ederken gözaltına alınan gazeteci Örüç’e iddianamede yöneltilen suçlamalara gösterilen deliller arasında gazeteci Örüç’ün kendilerine hakaret ettiğini iddia eden ve dosyada şikayetçi olarak yer alan 12 polis memurunun ifadeleri de bulunuyor.
  • Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, muhabir Mehmet Baransu ile eski Aktüel muhabiri Tuncay Opçin’in “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma”, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama ve temin etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın 38. duruşması  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10.00’da görülecek. 276 sayfalık iddianamede Taraf gazetesinde yayımlanan haberler nedeniyle “Balyoz Darbe Planı Davası” kapsamında yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük ile Genelkurmay Başkanlığı  kendilerine “kumpas kurulduğu” iddiasıyla “şikayetçi” olarak yer alıyorlar. İddianamede Baransu için 35 yıldan 75 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
  • Aralarında KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Engin Eren’in de bulunduğu 76 kişinin “örgüt üyeliği”, “2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa muhalefet etmek” ve “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 26. duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 2015 yılının Eylül ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında çıkan çatışmaya engel olmak amacıyla, aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dönemin Batman Belediyesi Eş Başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 83 kişi çatışma alanı Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kelhasan kırsalına “canlı kalkan” olarak gitmek istemişti. Eylemi gazeteci olarak takip eden Eren de gözaltına alınmıştı.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.