2018-2021 yıllarında Suriye’de olan tanık, gazeteci Hayri Demir’i 2015 yılında gördüğünü iddia etti

2018-2021 yıllarında Suriye’de olan tanık, gazeteci Hayri Demir’i 2015 yılında gördüğünü iddia etti
ESRA KOÇAK MAYDA*
Gazeteci Hayri Demir’in “terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları ile yargılandığı davanın görülmesine bugün Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. 12. duruşması görülen davada mahkeme, tanık Hasan Şahin’i dinledi. Etkin pişmanlık yasasından yararlanan Hasan Şahin, ifadesinde 2018-2021 yılları arasında Suriye'de bulunduğunu belirtirken, sanık Hayri Demir'i 2015 yılında Kobane'de gördüğünü iddia etti. Tanık Şahin, Demir'i Suriye'nin kuzeyindeki gazetecilik faaliyetlerinden tanıdığını ileri sürdü.  Tanık ifadesine karşı konuşan gazeteci Demir, kendisinin tanığın Suriye’de bulunduğu yıllarda Suriye'de bulunmadığını söylerken, "Tanık, başkasının benim hakkımda vermiş olduğu ifadeyi kendisininmiş gibi burada söylüyor. Oysa ki tanık kendisi de belirtmiştir ki iddianamede yer alan tarihlerde orada değilmiş. Tanık tarafından verildiği ifade edilen beyan başka bir suç nedeniyle yargılanan Hüseyin Durudemir'e aittir. Dolayısıyla tanık, hakkımda açıkça yalan beyanda bulunmaktadır” dedi.  Tanığın yalan beyanda bulunması nedeniyle mahkemenin Hasan Şahin hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep eden Demir, dijital materyallerin incelenmesine yönelik mahkeme ara kararına da itiraz etti. Yargılamanın uzun süredir devam ettiğine dikkat çeken gazeteci Demir, hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. İddia makamı mahkemeye ulaşan dijital materyalleri inceleyen bilirkişi raporunun beklenilmesini ve tanık H.Ş'nin yeniden dinlenilmesini talep etti.  Savcı, tanık Hasan Şahin hakkında suç duyurusu yapılması talebinin ise yargılama sonucunda değerlendirilmesi yönünde mütalaa verdi. Hayri Demir’in kendisi de suç duyurusunda bulunabileceği için tanık Hasan Şahin hakkında suç duyurusunda bulunulmasına gerek olmadığına karar veren mahkeme heyeti, tanık Hasan Şahin'in yeniden dinlenilmesi talebini dosyaya yarar sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti. Bilirkişi raporunun beklenmesine karar veren heyet, davayı 28 Eylül'e erteledi.

Ne olmuştu?

Şubat 2017’de gazeteci Hayri Demir’in Ankara’daki evine giren hırsız, kıymetli eşyaları almak yerine Demir’e ait iki hafıza kartını aldı. Çalınan hafıza kartları, daha sonra bir vatandaş tarafından sokakta bulunarak polise teslim edildi. Polisin hafıza kartlarında yaptığı inceleme sonucunda Demir’in Suriye’nin kuzeyinde haber takibi sırasında çektiği fotoğraflar ve yaptığı haber anonsları “tespit edildi.” Savcılık, bu fotoğraflar ve anonslar nedeniyle Demir hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla iddianame düzenledi. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.