4 Temmuz haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

4 Temmuz haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta da birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü davasının duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

4 Temmuz Pazartesi

  • DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi ve gazeteci Ali Ergin Demirhan’ın “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:25’te görülecek. İddianamede gazeteci Demirhan’a yöneltilen suçlamaya Rusya’nın 27 Şubat 2020 tarihinde 33 Türkiyeli askerin ölümü ile sonuçlanan hava saldırısından sonra Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirdiği sosyal medya paylaşımı delil olarak gösteriliyor.
  • Boğaziçi Üniversiteli 52 öğrencinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 10:00’da görülecek. İddianamede, #bundansonrasıbizde etiketinde yapılan paylaşımlar ve öğrencilerin attığı sloganlar öğrencilere yöneltilen suçlamalara gösterilen deliller arasında yer alıyor.

5 Temmuz Salı

  • Gazeteci Nurcan Yalçın’ın “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09:40’ta görülecek. Yalçın’ın 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede Yalçın’a yöneltilen suçlamaya 2015 ve 2016 yılları arasında Diyarbakır Sur ilçesinde bulunan kişilerle yaptığı röportajlar ve röportajlarda yer alan kişilerin ifadesi delil olarak gösteriliyor. Yalçın’ın “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğini” öne süren iddianame savcısı, Yalçın’ın suçlamalara konu edilen gazetecilik faaliyetlerinin “ülkenin toprak bütünlüğünü” tehdit ettiğini öne sürerek ifade özgürlüğü kapsamında sayılamayacağını savunuyor. 17 Mayıs’ta görülen ilk duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, gazeteci Yalçın’ın 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etmişti.

6 Temmuz Çarşamba

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 10:50’de görülecek. İddianamede Önder’e yöneltilen suçlamaya hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında 2016 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığında verdiği ifadedeki beyanları ve HDP Eş Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasının Diyarbakır’da protesto edildiği mitingte yaptığı konuşma delil olarak gösteriliyor. Önder, savcılık ifadesinde “Sizin şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiçbir tereddütüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir” sözleri gerekçe gösterilerek 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Önder’in bu sözleri TCK 301 suçlamalarına da delil olarak gösterildi. Önder’in 5 Kasım 2016 tarihinde yaptığı konuşmadaki “Mahkeme kadıyan büyük değildir” sözleri de bu suçlamaya ayrıca delil olarak gösterildi.

7 Temmuz Perşembe

  • Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan’ın da olduğu dört siyasetçinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:05’te görülecek. İddianamede siyasetçilere yöneltilen suçlamaya HDP İpekyolu ilçe binasına asılan ve Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin ırkçı saiklerle öldürülmesinin protesto edildiği pankart delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısı, “katledilen şahıslar ile failin ailesi arasında 12 yıllık husumet bulunduğu yönünde haberler yapıldığı, olayın etnik kökene dayandığına dair delil bulunmadığını” öne sürerek pankartın asılması ile isnat edilen suçun işlendiğini iddia ediyor.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.