Dava Takip

6 Haziran haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

6 Haziran haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta da birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü davasının duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

7 Haziran Salı

  • Gazeteci Cihan Ölmez’in “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 11:40’ta görülecek. 2015 ve 2016 yıllarında Şırnak’ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalar sırasında kentte bulunan gazeteci Ölmez hakkında sokağa çıkma yasaklarına dair çeşitli basın kuruluşlarına verdiği demeçleri sosyal medya üzerinden paylaşması gerekçesiyle hazırlanan 12 Mart 2021 tarihli iddianamede Ölmez’in 25 Şubat 2016 tarihinde Evrensel gazetesinde yayımlanan “DİHA Muhabiri Cihan Ölmez: Cizre’de gazeteciler şans eseri yaşıyor,” 8 Mart 2016 tarihinde Demokrat Haber’de yayınlanan “Biz tarihe not düşüyoruz” ve 10 Ocak 2016 tarihinde bianet’te yayınlanan “Cizre Muhabiri Cihan Ölmez: Gördüklerimden Sonra, Ben Eski Ben Değilim” başlıklı haberleri paylaşması suçlama konusu yapılıyor İddianame, ayrıca Evrensel ve bianet için “PKK/KCK terör örgütüne müzahir sözde yayın organları” tanımlaması yapıyor.
  • Gazeteciler Olcay Büyüktaş Akça, Ozan Alper Yurtoğlu, Serkan Ozan ve Hazal Ocak’ın Bilal Erdoğan’ın şikayetiyle “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 13:30’da görülecek. Ocak’ın Cumhuriyet gazetesinde 31 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan “Burak ve Bilal Erdoğan’ın arkadaşı Başçı, Gaziantep’te de 26,4 milyon TL’lik 5 ihale aldı: Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberinin suçlama konusu yapıldığı iddianamede haberde kullanılan “Bilal Erdoğan’ın şanslı arkadaşı”, “arkadaş ihale zengini” ifadelerinin ve Bilal Erdoğan’ın fotoğrafının kullanılmasının şikayetçi Erdoğan’a hakaret ve iftira niteliği taşıdığı iddia ediliyor. 8 Şubat’ta görülen duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, gazetecilerin “zincirleme aleni hakaret” suçunu işlediğini iddia ederek 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti.
  • Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanması sonrası başlayan protestolar sırasında gözaltına alınan ve aralarında öğrencilerin de bulunduğu 9 kişinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 14:30’da görülecek. İddianamede bir kişiye ayrıca “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlaması da yöneltiliyor ve bu suçlamaya müşteki polis memurunun “parmağımı ısırdı” beyanı ve adli tıp raporu delil olarak gösteriliyor. 7 Nisan’da görülen duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, tüm sanıkların “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan; bir sanığın ise ayrıca “görevi yaptırmamak için direnmek” suçundan cezalandırılmasını istedi. Aynı duruşmada, dosyaya sunulan bilirkişi raporunun polis tarafından hazırlandığı ortaya çıkmıştı.

9 Haziran Perşembe

  • Aralarında gazeteci Şehriban Alkış’ın da bulunduğu 7 kadın ve LGBTİ+’nın, 7 Temmuz 2020’de İstanbul Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için “Artık Yeter, Kadınlar Yaşam Güvencesi İstiyor” yazılı pankartı astıkları için polis tarafından darp edilerek gözaltına alındıkları eylem dolayısıyla “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “kamu kurumunun faaliyetlerinin engellemek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın dördüncü duruşması İstanbul 23. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 09:35’te görülecek. Yedi kişinin attığı iddia edilen “kadın hakları, kadın cinayetleri” sloganlarının da yöneltilen suçlamalara delil olarak gösterildiği iddianamede savcı, yedi kadın ve LGBTİ+’nın “dekoratif vazoyu kırdıklarını” söyleyerek kamu malına zarar verdiklerini de iddia ediyor.
  • Yaklaşık 10 yıldır süren ve aralarında savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Dilek Demiral’ın da bulunduğu 46 gazetecinin terör suçlamalarıyla yargılandığı “KCK Basın Davası’nın” 25. duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 11:35’te görülecek. 20 Aralık 2011 tarihinde Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi kurumlarda çalışan Kürt gazetecilere yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık’ta tutuklanmıştı. İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamalara, yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimleri gibi gazetecilik faaliyetleri delil olarak gösteriliyor.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.