Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma protestosunda gözaltına alınan 9 kişiye ceza

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma protestosunda gözaltına alınan 9 kişiye ceza
ELİF AKGÜL*
Boğaziçi Üniversitesine Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanması sonrası başlayan protestolar nedeniyle aralarında öğrencilerin de bulunduğu dokuz kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, yedi kişiye ceza verdi. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya yalnızca sanık avukatları katıldı. Esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunan avukat Çağan Yazıcı, “Velev ki bu toplantı ve gösteri yürüyüşüydü, velev ki kanuna aykırıydı, suçun oluşması için ikazın olması, dağılma için alan tanınması gerekirdi. Ama kolluk ‘gel buraya’ diyerek gözaltı yapmış” diye konuştu. Bilirkişi raporunun da bir polis tarafından yazıldığı, subjektif yorumlar içerdiğini kaydeden Yazıcı,  “O bilirkişi raporunun hükme esas olabilecek durumu yok. Bahse konu görüntüler, mahkeme salonunda izlenirse ortada ne bir toplantı ve gösteri yürüyüşü olduğu, ne de bir dağılma ikazının olmadığı ortaya çıkacak” diyerek beraat istedi. Avukat Nurgül Uzuntaş ise beyanında “Kanun maddesinin unsurları oluşmadığı çok açık çünkü gösteri yapılmadan polis gözaltına aldı. Bu bilirkişi raporuyla cezalandırmaya gitmek ne hukuka ne de vicdana uyuyor” diyerek beraat istedi. Son sözü alan avukat Arkın Hürtaş ise soruşturma sürecinde kamu düzeninin bozulduğuna ilişkin somut tespit yapılmış olması gerektiğinin altını çizdi. Böyle bir tespit olmadığını vurgulayan avukat Hürtaş, “Çünkü kamu düzeninin bozulması fiziken mümkün değil. Adliyenin önü çok geniş bir alan. 7-8 kişi ellerinde megafonlarla bağırsalar bile kamu düzeni bozulmaz” diye konuştu. Avukat Hürtaş,  şu ana dek İstanbul’daki Çağlayan Adliyesinde Boğaziçi Üniversitesi protestoları için tek bir ceza çıkmadığını hatırlatarak “Öğrencilerle dayanışmaya gelen kişilere ceza verilmesi yargısal sürecin bütünlüğüne uygun değildir” diye konuştu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki Gezi davasında beraat kararı veren heyette bulunan ve sonrasında İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen hakim Talip Ergen, üç dakikalık müzakere sonrası kararını açıkladı.  Zeynep Çelik, Temel Kılıç, Samüt Karabulut, Rüya Kurtuluş, Murat Yıldırım, Faruk Yıldırım, Ergin Çavik, Cihan Uyanık ve Eren Özmen’in “direnme” başlıklı 2911’in 32/1 maddesi uyarınca 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Faruk Yıldırım ve Ergin Çavik için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren hakim Ergin, diğer cezaları ise ertelemedi. Hakim Talip Ergin, HAGB’yi kabul etmeyen Rüya Kurtuluş’a verilen cezanın ise hapis cezasından 3000 TL adli para cezasına çevrilmesine karar verdi.  Hakim Talip Ergin, Rüya Kurtuluş’u ayrıca TCK 265/1 madde (direnmek için cebir kullanma) suçundan da suçlu bulup 5 ay hapis cezasına çarptırdı. O ceza da 3000 TL adli para cezasına çevrildi. Rüya Kurtulmuş’un “polisin parmağını ısırdığı” iddia ediliyordu lakin Kurtulmuş, pandemi nedeniyle maskesini hiç çıkarmadığını kaydederek bu iddiayı reddetmişti.

Ne olmuştu? 

Boğaziçi Üniversitesi protestoları nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerle dayanışmak isteyen kişiler Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde 12 Şubat 2021’de bir araya gelmiş ve polisin hiçbir uyarı olmadan dokuz kişi gözaltına alınmıştı.  Olayla ilgili görüntüleri aynı zamanda polis olan bir bilirkişi incelemişti. İnceleme raporunda gözaltına alınan dokuz kişiden birinin polisin elini ısırdığı iddia edilmişti.  Yargılananlar ve avukatları, bu bilirkişi raporuna itiraz etmişti ancak hakim bu talebi reddetmişti. Duruşma savcısı da bilirkişi raporuna dayanarak esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada sekiz sanığın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettiği iddia edilerek “direnme” suçundan üç yıla kadar hapsi istenmişti. Polisin elini ısırdığı iddia edilen sanığın da ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamasıyla üç yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. Yargılanan kişilerden biri yakalanamadığı için hakkında ceza isteminde bulunulmamıştı. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.