Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma için başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan hak savunucusu Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin beraat ettiİstanbul - Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları ve gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlendikleri gerekçesiyle hak savunucusu Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin’in yargılandığı davanın on birinci duruşması bugün görüldü. Korur Fincancı, Önderoğlu ve Nesin hakkında “suç işlemeye tahrik,” “suçu ve suçluyu övme,” ve “örgüt propagandası” suçlarından 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Önderoğlu ve Nesin yurtdışında olduklarından ve vareste tutulduklarından dolayı katılmadılar. Şebnem Korur Fincancı ve sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Ahmet Şık, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) başkanı Gökhan Durmuş ile çok sayıda yerli ve yabancı medya ve ifade özgürlüğü örgütünden temsilciler izledi. SEGBİS ile kayda alınan duruşmada Fincancı esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını verdi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ifade özgürlüğü ile ilgili kararını hatırlatan Fincancı, yargı reformu görüşmelerinin sonuçlanmasının beklenmesi için davanın ertelenmesi talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi reddetti ve Fincancı’nın esas hakkında savunmasını sunmasını istedi.
“İfade özgürlüğü hakkımı kullandım”
Fincancı savunmasında şöyle konuştu: “Özgür Gündem yasaklamalarla, kapatmalarla dolu bir tarihi olan gazete. Yaşadığı baskılar, saldırılar karşısında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde gazete ile dayanışma sağladık. İlk beyanımda da bahsetmiştim. Haklarımızı savunmamız gerekir. Eğer devletin organizasyonunda bir sorun olduğunu görüyorsak eleştirmeliyiz. Eleştirmiyor isek sorumlu yurttaş görevini yerine getirmemiş oluruz. Bir insan hakları savunucusu olarak sorumlu yurttaşlık görevimi yaptım ve ifade özgürlüğü hakkımı kullandım. Suçlamalarınızı kabul etmiyorum.”Erol Önderoğlu’nun avukatlarından Tora Pekin, yargı reformunun ifade özgürlüğünü ve istinaf yolunu düzenleyeceğini ve bu nedenle paketin kanunlaşmasının beklenmesini talep etti ve “Eğer bir mahkûmiyet kararı verilecekse bunun erken verilmesinde bir kamu yararı yoktur” diye konuştu. Mahkeme başkanı ise “Müdafilerin mahkûmiyete koşullandığını görüyoruz, buna gerek yok” diyerek araya girdi. Avukatların yasal değişiklikleri bekleme talebinin mahkemece reddedildiği duruşmada Önderoğlu müdafi avukat Fikret İlkiz, verilecek mahkûmiyet kararının tüm dayanışmayı cezalandırmak anlamına geleceğinin altını çizdi. Fincancı’nın avukatı Oya Meriç Eyüboğlu ise “Talepleri reddetmeniz haklı olduğunuz anlamına gelmez. Süre talebini değerlendirmeden karar vermenizi eksik kalmış olarak değerlendireceğim. Yasal düzenlemeleri beklemiyorsanız da vereceğiniz tek karar beraat olmalıdır,” dedi.Mahkeme başkanı “Bu tür davaların ülkemizin gündeminden düşmesi için biz de elimizden geleni yapıyoruz,” diyerek Şebnem Korur Fincancı’ya savunma için son sözlerini sordu. Fincancı, “Doğrusu bu ülke için bu tür davaların yük olduğunu düşünmenize sevindim. Beraat kararı ile bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben suçsuz olduğumu biliyorum,“ dedi.Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in ayrı ayrı tüm suçlamalardan beraatine karar verdi.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.