Gazeteci Adnan Bilen’e ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten para cezası 

Gazeteci Adnan Bilen’e ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten para cezası 

Van - Gazeteci Adnan Bilen hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, gazeteci Bilen ve avukatı Haşem Baygümüş katıldı.  

“Başka ülkede cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan bu kadar çok gazeteci yok” 

Aralarında Mezopotamya Ajansı ve Press in Arrest kurumu adına Ruşen Takva’nın da bulunduğu birçok gazetecinin takip ettiği duruşmada savunma yapan Bilen, duruşmada bir önceki savunmasını tekrar ettiğini belirtti.    Başka bir ülkede cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle bu kadar çok gazeteci yargılanmadığını belirten Bilen, “Hem Cumhurbaşkanı hem parti genel başkanı olan biri hakkında yazılan yazıların paylaşılmasının hakaret değil, eleştiri olarak değerlendirilmesi lazım. Bunun yanı sıra dosyada yer alan manşet ve köşe yazısı, yayımlandığı tarihten bugüne kadar neredeyse sayısı milyonu aşan kişi tarafından paylaşıldı. Sadece sosyal medya değil, yüzlerce site yazıyı ve manşeti kendi sitelerine taşıdı. Yayınlanmış bir yazıyı paylaşmak suç değil, hatta söz konusu yazılarda gecen manşetler de benim değil, yazıyı yayınlayan site tarafından hazırlanmış” diye konuştu ve beraatini talep etti.  

“İfade özgürlüğü kavramı geniş tutulmalı”

Bilen’in ardından söz alan avukat Haşem Baygümüş ise ifade özgürlüğü kavramının daha geniş değerlendirilmesi gerektiğini, değerlendirirken de sadece hoş gelen şeyleri değil rahatsız edici ifadelerin de bu kapsamda ele alınması gerektiğini söyledi.  Baygümüş, “Uluslararası yargı şartlarını kabul etmiş olan bir ülke olmamıza rağmen maalesef Türkiye, insan hakları ve hukuk karnesi açısından dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. Ceza kanununda ‘hakaret’ düzenlemesi olduğu halde Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra bu kez de özel olarak ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ suçu yasalara eklendi. Ülkenin içerisinde bulunduğu bu durumdan kurtulması için artık böylesi davaların açılmaması lazım. Olası bir ceza verilmesi, ulusal ve uluslararası yargı kararına aykırı olacaktır. Bu yüzden müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanına ‘yüz karası’ demek suç sayıldı 

Mahkeme, kısa bir aranın ardından kararını. Dosyaya konu olan köşe yazısında cumhurbaşkanına yönelik ‘yüz karası’ ifadesine 7 bin TL para cezası verilirken, yine dosyada bahsi geçen başka yazının manşetinde geçen  ‘Faşo ağa’ ifadesi için ise beraat kararı verdi.  

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.