Gazeteci Barış Barıştıran’ın yargılandığı davada bilirkişi raporu beklenecek

Gazeteci Barış Barıştıran’ın yargılandığı davada bilirkişi raporu beklenecek
DENİZ TEKİN*
Diyarbakır – Gazeteci Barış Barıştıran’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın üçüncü duruşması 24 Mayıs’ta Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin bozma kararı doğrultusunda RTÜK’ten gelen görüntüler hakkında bilirkişi raporu hazırlanması için dosyanın alanında uzman bilirkişiye gönderilmesine karar vererek davayı 13 Ekim tarihine erteledi.  Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan Özgür Gün TV’nin eski Sorumlu Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Barış Barıştıran’ın Diyarbakır’da 2016’da düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi’ni televizyonda canlı yayınladığı gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanıp beraat ettiği davanın yeniden görülmesine devam edildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın üçüncü duruşmasına gazeteci Barış Barıştıran katılmazken avukatı Resul Temur ve Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatı Ülkü Şahin duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkeme Radyo Televizyon Üst Kurulu’na yazılan müzekkereye cevap geldiğini ve ilgili DVD’lerin gönderildiğini söyleyerek görüntüleri dava dosyasına aldı.  İddia makamı da mütalaasında, okunan belgelere bir diyeceklerinin olmadığını belirterek dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.  Daha sonra söz alan Av. Resul Temur da eksik hususların giderilmesini istedi. Mahkeme,  Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin bozma kararı doğrultusunda RTÜK’ten gelen görüntüler hakkında bilirkişi raporu hazırlanması için dosyanın alanında uzman bilirkişiye gönderilmesine karar vererek davayı erteledi. 

Ne olmuştu? 

Diyarbakır’da 26 Mart 2016 tarihinde yapılan DTK olağanüstü Kongresini canlı olarak yayınladığı gerekçesiyle Özgür Gün TV’nin eski Sorumlu Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Barış Barıştıran ve bu kongrede konuşma yapan Mustafa Çukur ve Hilmi Aydoğdu isimli kişiler hakkında “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla dava açılmıştı.  Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında gazeteci Barıştıran’ın “basın ve yayın yoluyla örgüt propagandası” suçundan ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mart 2021 tarihinde açıkladığı kararda, Barış Barıştıran ve Hilmi Aydoğdu’nun “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediği konusunda yeterli delil elde edilmediği gerekçesiyle haklarında beraat kararı vermişti. Mahkeme, sanık Mustafa Çukur’a ise “örgüt propagandası” suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar vermişti.  Duruşma savcısının istinaf mahkemesine taşıdığı beraat kararı, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Bozma ilamının gerekçesinde gazeteci Barıştıran’ın DTK kongresinin tamamını mı yoksa aynı davada yargılanan diğer sanıkların konuşmalarını mı yayınlandığının araştırılıp tespit edilerek ona göre karar verilmesi gerektiği belirtildi. Bozma kararının diğer gerekçesi ise 3713 sayılı TMK’nin 7/2-3 cümle maddesinde yer alan “Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur” suçundan bu davada yargılanan Barıştıran’a yargılama aşamasında bu hükmün sorulmaması oldu. Yerel mahkeme, bozma ilamı doğrultusunda hazırlayıp Barıştıran’a gönderdiği ihtarnamede, 20 bin TL ödemesi durumunda Barıştıran’ın davasının düşeceğini aksi durumda davanın devam edeceği uyarısında bulunmuştu.  *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.