Gazeteci Canan Kaya’ya deprem yayını gerekçe gösterilerek ‘dezenformasyon’ soruşturması

Gazeteci Canan Kaya’ya deprem yayını gerekçe gösterilerek ‘dezenformasyon’ soruşturması
MURAT KÖK*
Gazeteci Canan Kaya hakkında anayasaya aykırı olarak gerçekleştirilen “sanal devriye” vasıtasıyla tespit edilen deprem yayını gerekçe gösterilerek “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” şüphesiyle soruşturma başlatıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Medya Koridoru İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Canan Kaya hakkında 13 Şubat 2023 tarihinde YouTube kanalından yaptığı deprem yayını gerekçe gösterilerek “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak (Türk Ceza Kanunu madde 217/A)” şüphesiyle soruşturma başlattı.  Kaya hakkındaki soruşturmanın gazetecinin 6 Şubat depremlerinin yedinci gününde yaptığı ve Adıyaman’da görev yapan gazeteci Abdullah Aslan’ın iddialarına yer verdiği yayının polisin gerçekleştirdiği “sanal devriye” sırasında “tespit edilmesi” üzerine başlatıldığı öğrenildi. https://twitter.com/ckayacanan/status/1625044404518936577

Kaya: Yaptığım gazeteciliktir

Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Kaya, bugün avukatları eşliğinde Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi.  Suçlama konusu yapılan yayının gazetecilik faaliyeti olduğunu dile getiren Kaya, yayında dile getirilen “AFAD'ın Bölge Lojistik Deposu dört gün boyunca çalışmadı” iddiasının Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından da araştırıldığını ve Tutdere’nin bu hususta açıklama yaptığını paylaştı. Kaya, bu konunun haber değeri olduğunu ve Adıyaman’da görev yapan bir gazeteciyi bu sebeple yayınında konuk ettiğini ifade etti.

‘Sanal devriye anayasaya aykırıdır’

Kaya’ya eşlik eden MLSA Hukuk Birimi avukatlarından Fatih Aydın, TCK’nın 217/A maddesi ile düzenlenen suçun maddi unsurlarının oluşmadığını belirterek soruşturmanın kanunsuz bir şekilde başlatıldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), polise bu yetkiyi veren kanun maddesini anayasaya aykırı bularak 19 Şubat 2020 tarihli kararı ile iptal ettiğini hatırlatan Av. Aydın, Kaya hakkında kovuşturmaya yer yok kararı verilmesi gerektiğini savundu.

Polis, gazetecilerin sosyal medya hesabına girmeye çalışmış

Soruşturma dosyasını inceleyen Kaya’nın avukatları, polisin gazeteci Kaya ve konuğu gazeteci Abdullah Aslan’ın sosyal medya hesaplarına erişmeye çalıştıklarını gösteren ekran görüntülerinin dosyaya sunulduğunu gördü. Ekran görüntülerinde polisin “şifremi unuttum” seçeneğini kullanarak sosyal medya hesaplarının kayıtlı telefon numarası ve email adresleri eşleşmesi üzerinden gazetecilere ait olup olmadığını doğrulamaya çalıştığı görülüyor. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.