Gün Matbaacılık sahibi ve çalışanlarının yargılandığı davada, mahkeme 2 kişiye “örgüte yardım”, 5 kişiye “üyelik” suçlamasından ceza verirken, bir senedir tutuklu bulunan sanıkları tahliye etti.
İstanbul - Mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Gün Matbaacılık’ın sahibinin de aralarında bulunduğu 21 matbaa çalışanın yargılandığı davada beş kişi “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıl, iki kişi örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar beraat etti.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, karar kesinleşinceye kadar beş tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
12 kişinin “örgüt üyeliği”, dokuz kişinin de “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın iddianamesinde, matbaanın bastığı 100’e yakın yayın hakkında toplatma kararı verilmesi, basılan yayınların yazarları hakkında devam eden davalar ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesinin bu matbaada basılması gibi gerekçeler sıralanıyordu. Savcı, esas hakkında mütalaasını üçüncü duruşmada sunmuştu.
Basılan tüm gazete nüshaları savcılığa sunulmuştu
Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonunda görülen duruşmada sanıklar ve avukatları, esas hakkında mütalaaya ilişkin beyanlarını sundu.
Tutuklu sanıklar İhsan Sinmiş, Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Kasım Zengin, Mahmut Abay sırayla söz alarak matbaadaki iş tanımlarını açıkladı. Sanıklar, matbaada basılan tüm gazete nüshalarının savcılığa bildirildiğini, basılan kitapların hepsinin bandrollü olduğunu ve matbaa çalışanı olarak içeriğine müdahale etmedikleri gibi içerikten de sorumlu olmadıklarını anlattı.
İmtiyaz sahibi Kasım Zengin, toplatma kararlarının baskı yapıldıktan sonra çıktığını ve kendilerine tebliğ edildiğinin, hakkında halihazırda toplatma kararı olan yayınları basmadıklarının altını çizdi. İddianamede yansıtıldığının aksine yayınların dağıtımını yapmadıklarını söyleyen Zengin, “Bunları önceki duruşmalarda da açıkladık. İddianamedeki bu yanılgıların mütalaada düzelmesini bekliyorduk ama olmadı” dedi.
Zamur da “İddianamede evimde ‘7 tane örgütsel kitap’ bulunduğundan bahsediliyor. Evimde binlerce kitap var, tamamı Kültür Bakanlığı bandrollü kitaplar. Ben bir kitabın suç olabileceğine inanmıyorum” derken, avukatı bahsedilen 7 kitaptan sadece 3’ü hakkında toplatma kararı olduğunu ekledi.
Avukatlar lehine delillere dosyada yer verilmediğini söyledi
Avukatlar da Basın Kanunu’na göre matbaanın tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve hukuken sorumlu olmadığını söylerken; iddia makamının sadece aleyhe delil topladığını ve mahkemenin delil toplanması talebini hiçbir zaman kabul etmediğini ve yargılamanın adil yapılmadığını savundu.
Avukat Serhat Çakmak, dosyada iddiaları destekleyen somut deliller bulunmadığını ve varsayımların delil olarak gösterildiğini söyledi. İddianamede Gün Matbaacılık’ın illegal bir yapı olduğuna dair algı oluşturmak amacıyla birçok belgenin dosyaya eklenmediğini de ifade etti.
Avukat Emrah Baran iddianamede bahsedilen yayınların matbaada basılan yayınların sadece yüzde 5’ini oluşturduğunu belirtirken, avukat İlknur Alcan Gün Matbaa’nın Özgürlükçü Demokrasi gazetesini bastığı dönem farklı yayın politikaları olan, hükümet yanlısı yayın yapan gazete ve dergiler de bastığını söyledi ve Damga gazetesinin 15 nüshasını mahkemeye sundu.
Duruşmalarda iddialara ilişkin açıklamaların ve savunmaların iddia makamı ve mahkeme heyeti tarafından değerlendirilmediği söyleyen sanık avukatları, üçüncü duruşmada verilen esas hakkında mütalaanın iddianamenin tekrarı olduğunu vurguladı.
Suçlamaların ve dayanaklarının muğlak olduğunu söyleyen birçok avukat, Yargıtay’ın örgüt üyeliği suçlaması kriterlerine ilişkin kararlarını hatırlattı.
Tüm sanıkların tahliyesine karar verildi
İki saatlik aranın ardından kararını açıklayan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, karar kesinleşinceye kadar tüm sanıkların tahliyesine karar verdi.
Nisan 2018’den beri tutuklu bulunan İhsan Sinmiş, Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Kasım Zengin, Mahmut Abay “örgüt üyeliği” suçlamasından 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
11 Şubat 2019’da tahliye edilen Mehmet Emin Sümeli ve Musa Kaya “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasından 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Başka bir dosya kapsamında cezai ehliyeti olmadığına dair raporu olan ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğü için geçen duruşma tahliyesine karar verilen sanık Uğur Selman Kelekçiler’in dosyası tefrik edildi.
Cemal Tunç, Kazım Göçer, Sadettin Demirtaş, Necat Hizarcı, Polat Arslan, Mehmet Kadir Özkara, Mürsel Demir, Özgür Bozkurt, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Daşdöğen, Derviş Arvas, Muhammet Özkan ise beraat etti.