Hulusi Akar’a hakaret ile suçlanan gazeteci Rahmi Yıldırım hâkim karşısına çıktı 

Hulusi Akar’a hakaret ile suçlanan gazeteci Rahmi Yıldırım hâkim karşısına çıktı 
Ankara - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Disiplin Kurulu Başkanı gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında kişisel blogunda paylaştığı “Genelkurmay başkanı için çok üzülüyorum!” başlıklı yazısı nedeniyle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Hulusi Akar’a hakaret etmediğini belirten Yıldırım, yazıda “ironi ve eleştiride” bulunduğunu kaydetti.  Gölbaşı 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada Rahmi Yıldırım ve avukatları hazır bulunurken, Yıldırım’ın çok sayıda arkadaşı da duruşmayı izledi. Davaya ilişkin usule dair itirazları olduğunu belirten Yıldırım, buna ilişkin 34 sayfalık dilekçeyi mahkemeye sundu. Kendine ait blog sayfasında yazdığı yazıda hakaret ifadeleri kullanmadığını, sadece bazı olgulardan bahsettiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Ben serbest gazeteciyim. Eski bir subayım. 12 Eylül döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarılmış bir subay olmam nedeniyle Genelkurmay’ın kapsamı alanında olan bir askerim. 12 Eylül darbesi döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandım, beraat ettim. Yine 2005’te dönemin Genelkurmay Başkanı aleyhinde yazdığım için yine yargılandım ve beraat ettim. Mahkeme kararı olmadan ordudan çıkarılmış olan askerler için mücadele eden Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği Adam-Der’in kurucusu ve sözcüsüyüm.” 

‘Eski bir meslektaşı olarak Hulusi Akar için gerçekten üzüldüm’

Antalya’dan yapılan bir ihbar üzerine hakkında soruşturma açıldığını belirten Rahmi Yıldırım, “Eski bir meslektaşı olarak Hulusi Akar’a gerçekten üzüldüm. Yazıda bunu ifade ettim. Aynı zamanda anlatımlarda ironi ve eleştiri vardı. Burada gazeteci olarak yargılanıyorum. Basın Kanunu uyarınca dava 6 aylık yasal süre içerisinde açılmadı. Zaman aşımı süresi içinde açılmadığı için de bu dava yok hükmündedir,” değerlendirmesini yaptı.  Avukat Hüseyin Özcan, dava konusu yazıda kamu yararı olduğunu belirterek, “Tamamen güncel bir konuya ilişkin eleştiri sınırları içerisinde yazılmıştır. Eleştiri en temel haktır. Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Mahkemenin derhal beraat kararı vermesi gerekir,” dedi.  Duruşmada Rahmi Yıldırım’ın diğer bir avukatı, derhal beraat talebinde bulunacağını belirterek konuşmak istedi. Hâkim ise avukatı dinlemeden “Bu celse karar vermeyeceğim” dedi. Avukat ise “Ben de etkilenip derhal beraat kararı vermeniz için konuşacaktım” diyerek beyanda bulundu. Hakim, duruşmada Rahmi Yıldırım’ın usule ilişkin itirazlarını yazılı dilekçeden okumasına da izin vermedi.  Hulusi Akar’ın avukatı, sanıktan şikayetçi olduklarını belirterek, “Sanık hakaret kastı ile yazmıştı. Amacı eleştiri olsaydı daha uygun dille yazabilirdi,” diye konuştu.  Hulusi Akar’ın davaya katılma talebini kabul eden mahkeme, taraflara esasa ilişkin savunmalarını sunmaları için süre verilmesine karar verdi, duruşmayı 25 Aralık 2019 saat 15:00’e erteledi.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.