Musa Çitil ile ilgili haber paylaştıkları için yargılanan 7 gazetecinin davası görüldü

Musa Çitil ile ilgili haber paylaştıkları için yargılanan 7 gazetecinin davası görüldü

Diyarbakır - Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Özgür Gündem gazetesinde Şubat 2016'da yayımlanan “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haberi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle 7’si gazeteci 8 kişi hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava bugün görüldü. Mahkeme, ifadesi alınmayan Selim Günenç hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar vererek, davayı Ekim ayına erteledi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde  2015-2016 yılları arasında yaşanan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar döneminde Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12' , başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yayınlanan haberin linkini sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Dönemin Jandarma Bölge Komutanı ve Jandarma Genel Komutan Yardımcısı olan ve davaya katılma talebi kabul edilen Musa Çitil'in şikayeti üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmada 7'si gazeteci 8 kişi için “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.  

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya gazetecilerin avukatı Resul Temur ile İstanbul'da görülen Özgür Gündem davası nedeniyle Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu olan Kemal Sancılı SEGBİS üzerinden katılırken, tutuksuz yargılanan diğer gazeteciler duruşmaya katılmadı. Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı söz aldı.  Sancılı, kendisi hakkında benzer suçtan İstanbul 23'üncü ve 27'inci Ağır Ceza Mahkemelerinde dava açıldığını söylemesi üzerine araya giren mahkeme başkanı, İstanbul'daki mahkemelerde görülen davalarda Sancılı hakkında "Örgüt propagandası yapmak", "örgüt üyesi olmak" suçların yargılandığını belirterek, bu mahkemede açılan davada ise suçlamanın "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” olduğunu söyledi.

Mütalaasını veren duruşma savcısı ise dava dosyasına gelen belgelere karşı bir diyeceklerinin olmadığını söyleyerek, mahkeme gelmeyen Selim Günenç hakkında bir önceki duruşmada çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verilmesini talep etti.

Ardından söz alan Sancılı, daha önce verdiği savunmalarını tekrar ettiğini söyleyerek, beraatını talep etti. Avukat Resul Temur ise dava dosyasına gelen belgelere karşı bir diyeceklerinin olmadığını belirterek, önceki savunmalara tekrar ettiğini ifade etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Selim Günenç hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine ve akıbetinin sorulmasına karar verdi. Başka bir suçtan dolayı Edirne F Tipi Cezaevi'nde hükümlü olan Kemal Sancılı'nın bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesi için cezaevi müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için bir sonraki duruşmayı 2 Ekim tarihine bıraktı.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.