Savcı, gazeteci Aziz Oruç için “propaganda”dan ceza talep etti

Savcı, gazeteci Aziz Oruç için “propaganda”dan ceza talep etti
Diyarbakır - Gazeteci Aziz Oruç’un 2016 yılında paylaştığı 12 tweet gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Esas hakkında mütalaasını veren savcı, Oruç’un “örgüt propagandası” suçundan cezalandırılmasını istedi. Aziz Oruç ise “Bu yaptıklarım gazetecilik faaliyetidir. Gazetecilik kimliğim gereğince bu tweet’ler örgüt propagandası olarak değerlendirilmemelidir” diye konuştu. Gazeteci Oruç, İran’dan Türkiye’ye hukuksuz bir şekilde iade edildikten sonra 11 Aralık 2019 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınmış ve 18 Aralık’ta “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Bu dosya nedeniyle Patnos Cezaevinde tutuklu bulunan Oruç, bugün görülen duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Oruç’un avukatı Ferhat Kılınç ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral’ın yanı sıra gazeteciler de takip etti katıldı.

‘Ben gazeteciyim, yaptıklarım gazetecilik faaliyetidir’

Savunmasını veren gazeteci Oruç, iddianamede suçlama konusu yapılan paylaşımların Dicle Haber Ajansı (DİHA) haberleri olduğunun net bir şekilde anlaşıldığını belirterek, “Birçoğunun benim bizzat yapmış olduğum haberlerin tweet’leri olduğu anlaşılacaktır. Ben gazeteciyim. Bu tweet’lerin hepsi haber içeriklidir. Ben o dönemde DİHA’da çalışıyordum. Benim örgüt propagandası yapmak gibi bir kastım yoktur. Bunlar gazetecilik kapsamında, haber verme amacıyla yapılmış paylaşımlardır. Şu anda tutuklu olduğum davada da haber içerikli benzer tweet’ler nedeniyle yargılanıyorum. Ben gazeteciyim, bu yaptıklarım gazetecilik faaliyetidir. Gazetecilik kimliğim gereğince bu tweet’ler örgüt propagandası olarak değerlendirilmemelidir. Beraatimi talep ediyorum” dedi. Oruç’un avukatı Ferhat Kılınç ise müvekkilinin suçlama konusu yapılan paylaşımları gazeteci olduğu için yaptığını belirtti, paylaşımlarım yorum değil haber spotları olduğunun altını çizdi.  Yargı Reformu Paketi kapsamında propaganda suçunu düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesine getirdiği değişiklik sonucunda haber içerikli paylaşımların suç olarak görülemeyeceğini, bu yasal düzenleme çerçevesinde müvekkilinin üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını söyledi.  Esasa ilişkin mütalaasını veren savcı, gazeteci Oruç’un sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir şiddet, tehdit içeren yöntemlerini meşru ya da övecek, ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yaptığını” ileri sürerek cezalandırılmasını cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı söz alan gazeteci Oruç, savcının iddialarını kabul etmeyerek beraatini talep etti. Oruç ayrıca dava ile ilgili belgelerin cezaevinde kendisine ulaştırılmadığını ekledi, duruşma tutanağının kendisine tebliğ edilmesini istedi.  Oruç ve avukatına esas hakkında savunmaları için ek süre veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 2 Mart 2020 tarihine bıraktı.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.