TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun TCK 301’den yargılandığı davada beraat etti

TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun TCK 301’den yargılandığı davada beraat etti
DENİZ TEKİN*
Diyarbakır- TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun’un, Diyarbakır’daki karayolları arazisindeki yeşil alanın yapılaşmaya açılması ile ilgili yapılan basın açıklamasında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek TCK 301 maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Doğan’ın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek beraat kararı verdi.  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Doğan Hatun’un, yeşil alan içerisinde yer alan Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yerleşkesindeki arazinin yapılaşmaya açılması ile ilgili düzenlenen basın açıklamasında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında açılan davanın üçüncü duruşması, Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. TCK’nin 301. Maddesinde yer alan “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlamasından yargılanan Hatun’un katılmadığı duruşmada avukatı hazır bulundu.  Doğan’ın avukatı Şilan Çelik’in celse arasında mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinin duruşma tutanağına geçirilmesi ile başlayan duruşmada iddia makamı daha önce hazırladığı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Hatun’un suçlama konusu yapılan ifadelerine mütalaasında yer veren savcı,  her ne kadar Hatun hakkında yaptığı bu açıklama nedeniyle TCK 301. maddesi kapsamında soruşturma açılmışsa da, Hatun’un mahkemedeki savunmasında amacının hakaret etmek olmadığını ve durum tespiti yaptığını belirttiğine yer verdi. Savcı, Hatun’un basın açıklamasında söylediği sözler bir bütün olarak değerlendirildiğinde bu sözlerin Türkiye Cumhuriyetini ve hükûmetini alenen aşağılama kapsamında kalmadığını, hükümete karşı “kaba hitap tarzıyla” yapılan bir eleştiri kapsamında değerlendirilebileceğini belirtti. İddia makamı, Hatun’un üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından hakkında beraat kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi.  Esas hakkındaki mütalaaya karşı söz alan Av. Şilan Çelik,  müvekkilinin suçlama konusunu yapılan açıklamalarının eleştiri mahiyetinde olduğunu belirterek, bu nedenle ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini aksi durumda ise müvekkilinin ifade özgürlüğünün ihlal edileceğine işaret etti. Çelik, esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda beraat kararı verilmesini talep etti.  Mahkeme, Hatun'a isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek beraatine hükmetti.

Ne olmuştu?

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’nün Diyarbakır kent merkezinde bulunan yerleşkesi içerisinde bulunan 28 dönüm büyüklüğündeki alanın Merkez Cami ve Külliyesi yapılmak üzere 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesinden sonra geri kalan arazilerin de yapılaşmaya açılmak istenmesine karşı 14 Temmuz 2020 tarihinde kurum binası önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan ihbar üzerine inceleme başlattı. Adalet Bakanlığı, soruşturma izni vermesi üzerine TMMOB’un açıklamasını okuyan Hatun hakkında TCK’nin 301 maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede basın açıklamasındaki şu ifadeler Hatun için istenen cezaya gerekçe olarak gösteriliyor: “Buradan başta müdür ve devlet yetkililerine sesleniyoruz. Biz sizin gibi kumpasçı değiliz. Biz bu halkın yararını düşünerek bu halk için yapılacak her şeyin içerisinde varız ve var olmaya devam edeceğiz. Kendi kumpaslarınız, çeteleşmeleriniz sizleri ilgilendirir, bizi değil. Bizi kendinizle karıştırmayın…” Doğan Hatun, Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesinde 26 Ocak 2022’de görülen, gazeteci ve izleyicilerin alınmadığı davanın ilk duruşmasında yaptığı savunmada, konuyla ilgili görüşmek istedikleri dönemin Karayolları Bölge Müdürünün kendilerine hakaret ettiğini söylemişti. Yaptıkları açıklamada, yapılaşmaya açılan yerin Diyarbakır için çok önemli bir yer olduğunu, yeşil alan olması gerektiğini belirten Hatun, yaptıkları açıklamayla daha önce kendilerine “kumpasçı” diyen Karayolları Bölge Müdürünün bu iddialarına karşı cevap verdiklerini kaydetti. Yaptıkları açıklama sonrasında müdürün görevden alındığını belirtti.   İddianamede suçlama konusu yapılan ifadelerin basın açıklaması metninde yer aldığını dile getiren Hatun, bu açıklamanın devlet yetkililerini rencide etmek niyetiyle değil, bürokratların keyfi olan uygulamaları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla yapıldığını vurguladı. Millet bahçesi yapılmasına karar verilen bu yeşil alan hakkında daha sonra yapılaşma kararı verildiğini hatırlattı. Hatun, üzerine atılı suçlamaları reddederek, beraatını talep etmişti. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.