Diyarbakır - Gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ve yaklaşık 7 aydır tutuklu olan gazeteci Kibriye Evren, yargılandığı davanın beşinci duruşmasında da tahliye edilmedi. Karar çıkması beklenen bu duruşmada mahkeme, Evren hakkında Ankara'da açılan dava dosyasının incelenmesi ve Evren'in davanın esası hakkında savunma yapması için duruşmayı 18 Temmuz'a ertelendi.
Gazetecilik faaliyetleri, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, gizli tanık ifadeleri ve yurt dışına yaptığı giriş ve çıkış kayıtları gerekçe gösterilerek 9 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alınarak tutuklanan Jin News muhabiri Kibriye Evren hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın beşinci duruşması bugün görüldü. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 143 gündür açlık grevinde olan Evren katılmazken, avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmaya Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ve Evren'in yakınlarının yanı sıra çok sayıda gazeteci de izleyici olarak katıldı. Duruşma, Evren'in açlık grevindeki talepleri kabul edilinceye kadar duruşmaya katılmayacağına ilişkin mahkemeye gönderdiği dilekçenin okunmasıyla başladı.
Duruşmada ilk olarak söz alan savcı, Evren'in "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından cezalandırılması için 16 Nisan'da verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrar ettiğini belirtti. Savcı, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi, tutuklama tedbirinin ölçülü olması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını ileri sürerek Evren'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Ardından söz alan Evren'in avukatlarından Resul Temur, daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek “Açlık grevinin bitme ihtimali var. Bu nedenle davanın esas hakkındaki savunmasını kendisinin yapmasını ve kendisine söz hakkı tanınmasını talep ediyoruz. Bu nedenle esas hakkında beyanda bulunmak üzere süre talep ediyoruz,” diye konuştu. Evren'inkine benzer dosyalarda tutuklu yargılanan hiçbir sanığın bulunmadığını ifade eden Temur, Evren ile benzer durumda olan Savaş Arslan'ın yargılandığı davada beraat ettiğine ve bu dosya ile Evren'in yargılandığı dosya arasında herhangi bir fark bulunmadığına dikkat çekti. Müvekkili Evren'in Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesindeki başka bir davada yargılandığını kaydeden Temur, bu dosyanın içeriğine ulaşamadıklarını bu nedenle suçlamaların benzer olacağını söyleyerek bu dosyanın mahkemeden istenerek incelenmesi gerektiğini vurguladı. Temur, müvekkilinin tahliyesini talep etti.
Av. Karali: “Muhalif gazetecilik örgüt üyeliği anlamına gelmez”
Avukat Pirozhan Karali ise müvekkilinin yedi aydır tutuklu yargılandığını hatırlatarak, müvekkili hakkında açılan ve birleştirilen dava dosyalarında müvekkilinin örgüte üye olduğunu gösteren bir delil bulunmadığını vurguladı. Dava dosyasında müvekkilinin gazetecilik faaliyeti dışında başka bir faaliyetinin bulunmadığını ifade eden Karali, “Gizli tanıklar müvekkilimin hangi talimatı kimden alıp nereye getirdiğini veya talimat doğrultusunda ne yaptığını somut bir şekilde anlatmamışlardır. Müvekkil muhalif gazetecilik yapmaktadır. Bu örgüt üyesi olduğu anlamına gelmez. Öncelikle tahliyesine aksi halde lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz" diye kaydetti.
Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Mahkeme, Evren'in avukatlarının davanın esası hakkında savunma yapmaları konusundaki taleplerini kabul ederek bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesine karar verdi. Mahkeme, Evren'in üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olguların mevcut olması ve tutuklama tedbirinin ölçülü olması ve adli kontrol tedbirlerinin kalacağı gibi gerekçeleri önüne sürerek Evren'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 18 Temmuz tarihinde görülecek.