Dava Takip

12 Temmuz haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

12 Temmuz haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

12 Temmuz Pazartesi

  • Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği 700. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan 46 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32. maddesince düzenlenen “kolluk kuvvetine direnme” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 25 Ağustos 2018 tarihindeki buluşmada gözaltına alınan 46 sanık arasında Cumartesi Anneleri/İnsanları, insan hakları savunucuları ve haber takibi için meydanda bulunan gazeteciler var. 

13 Temmuz Salı

  • Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için 3 Mayıs 2016 tarihinde başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan gazeteci Can Dündar ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakkında “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Dava, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Dündar’ın nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı 22 Haziran 2016 tarihli nüshasında yer alan “Saray rejiminin en kullanışlı hâkimi” başlıklı haberde dönemin İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’a hakaret edildiği iddiasıyla Altun’un şikayeti üzerine açılmıştı.
  • KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde 21 Ekim – 1 Kasım 2016 tarihleri arasında yayımlanan haber ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, hükümetini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” (TCK 301) suçlamasıyla gazeteciler Aziz Oruç ile Ersin Çaksu hakkında açılan davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Gazeteciler Aziz Oruç, Selman Keleş, Özgür Paksoy, Kenan Kırkaya, İshak Yasul ve Ersin Çaksu’nun KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde 21 Ekim – 1 Kasım 2016 tarihleri arasında yayımlanan haber ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, hükümetini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılandıkları davada 28 Kasım 2019 tarihinde karar çıkmış, 4 gazeteciye 5’er ay hapis cezası verilmişti. Gazeteciler Aziz Oruç ve Ersin Çaksu’nun ise henüz ifadeleri alınmadığı için dosyaları ayrılmıştı.
  • Sanatçı Ferhat Tunç‘un “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği”  suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. 
  • 2015 ve 2016 yıllarında Şırnak’ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalar sırasında kentte bulunan gazeteci Cihan Ölmez hakkında sokağa çıkma yasaklarına dair çeşitli basın kuruluşlarına verdiği demeçleri sosyal medya üzerinden paylaşması gerekçesiyle “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Bu yıl hazırlanan iddianamede Ölmez’in 25 Şubat 2016 tarihinde Evrensel gazetesinde yayınlanan “DİHA Muhabiri Cihan Ölmez: Cizre’de gazeteciler şans eseri yaşıyor,” 8 Mart 2016 tarihinde Demokrat Haber’de yayınlanan “Biz tarihe not düşüyoruz” ve 10 Ocak 2016 tarihinde bianet’te yayınlanan “Cizre Muhabiri Cihan Ölmez: Gördüklerimden Sonra, Ben Eski Ben Değilim” başlıklı haberleri paylaşması suçlama konusu yapıldı. İddianame ayrıca Evrensel ve bianet için “PKK/KCK terör örgütüne müzahir sözde yayın organları” tanımlaması yapıyor.

14 Temmuz Çarşamba

  • Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ile muhabir Pınar Gayıp’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Şahin ve Gayıp, 14 aylık tutukluluğun ardından 13 Haziran 2019 tarihinde görülen duruşmada adli kontrol ile tahliye edilmişti. 
  • Evrensel gazetesi yazarı ve Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Ceren Sözeri hakkında 7 Nisan 2019 tarihinde “AKP’ye kim oy kaybettirdi” başlığı ile yayımlanan köşe yazısı gerekçe gösterilerek Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak tarafından 200 bin TL manevi tazminat istemiyle açılan davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde devam edilecek. Albayrak, ticari olarak zarara uğradığını iddia ediyor.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.