Dava Takip

6 Eylül haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

6 Eylül haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

7 Eylül Salı

  • Gazeteci Dindar Karataş’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede Karataş’a yöneltilen suçlamalara  yaptığı haberlerin yanı sıra meslektaşları ve haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmelerini delil gösteren iddia makamı, Karataş’ın “terör örgütü yanlısı haber yapma arayışı içerisinde olduğunu” ve “terör örgütüne karşı yürütülen başarılı operasyonları ‘sözde bölge halkına işkence ve zulüm yapılıyor’ şeklinde lanse ederek örgütün yayın organı olan Mezopotamya Haber Ajansı’nda haber yaptığını” iddia ediyor. Karataş, soruşturma kapsamında iki buçuk ay tutuklu kalmış ve görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti.
  • KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Selman Keleş’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın on ikinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede Keleş’e yöneltilen suçlamalara haber takibi sırasında çektiği fotoğraflar delil gösteriliyor. İddia makamının “suç unsuru” olarak tanımladığı fotoğrafların terör örgütü için “keşif amaçlı” çekilmiş olduğu iddia ediliyor. Keleş, sekiz aylık tutukluluğun ardından 21 Kasım 2017 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. Bu dosya kapsamında gazeteci Arif Aslan ile birlikte yargılanan Keleş’in dosyası, 3 Eylül 2020 tarihinde görülen sekizinci duruşmada ayrılmıştı.
  • Batman’da 2016 yılından bu yana yayın yapan Jiyan Haber’in imtiyaz sahibi olan gazeteci İdris Yayla’nın da aralarında bulunduğu 28 kişinin “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması Batman 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Yargılananlar arasında kayyıma karşı yapılan basın açıklamasına katılan eski milletvekili Sebahat Tuncel de bulunuyor.

9 Eylül Perşembe

  • Yazar Yavuz Ekinci hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ekinci’nin “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlandığı iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede Ekinci’ye yöneltilen suçlamalara 2013-2014 yılları arasında sosyal medya hesabından yaptığı Diyarbakır Newroz ve Kobani’ye destek paylaşımları delil olarak gösteriliyor.
  • Van’da 2018 yılında Özgürlükçü Demokrasi ile Azadiya Welat gazetelerini dağıttıkları esnada gözaltına alınan Mikail Tunçdemir ve Ferhat Duman’ın “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın on ikinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • MLSA’nın savunmanlığını üstlendiği Die Welt eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel’in 20 Şubat 2019 tarihinde attığı bir tweet gerekçe gösterilerek “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Yargılamanın 13 Ekim 2020’de görülen üçüncü duruşmasında Mahkeme, Yücel’in savunmasının yurt dışında bulunduğu yerde alınması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar vermişti.
  • Zaman gazetesi davası kapsamında Temmuz 2018’de “örgüt üyeliği” suçundan mahkûm edilen köşe yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtaz’er Türköne ile ilk yargılamada beraat eden editör Mehmet Özdemir’in yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Dosyanın temyiz incelemesini 2020 yılının Eylül ayında tamamlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Zaman gazetesi davasında Türköne, Alpay ve Bulaç’ın “örgüt üyeliği” suçu uyarınca aldıkları cezaları bozmuş, köşe yazarlarının eylemlerinin “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçunu oluşturduğuna hükmetmişti. Yüksek mahkeme, editör Mehmet Özdemir hakkında verilen beraat kararını da bozarak Özdemir’in “örgüt üyeliği” suçundan yargılanmasına hükmetmişti.
  • Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Medya, İletişim ve Halkla İlişkiler Başmüşavirliğini de yapan gazeteci Ahmet Sever hakkında 2018 yılında yayınlanan İçimde Kalmasın/Tanıklığımdır isimli kitabı gerekçe gösterilerek açılan üç ayrı davanın duruşmaları İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Sever, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine “cumhurbaşkanına hakaret”; AKP Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un şikayeti üzerine “kamu görevlisine hakaret”; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın şikayetiyle açılan davada da “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla üç ayrı davada yargılanıyor.
  • KHK ile kapatılan TV10’nun kameramanı Kemal Demir ile TV10 çalışanı Kemal Karagöz’ün “örgüt üyesi olmaksızın örgüte yardım” suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede basın çalışanlarına yöneltilen suçlamanın temeli olan “terör örgütü adına televizyon kurulması için malzeme temin” iddiasına çekim malzemeleri için yapılan ödemeler delil gösteriliyor.  Demir, bir yılı aşkın tutukluluktan sonra, 9 Şubat 2019 tarihinde İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma açmadan dosyayı incelemesi sonucu tahliye edilmişti. Mahkeme, Demir ve Karagöz için yurt dışına çıkış yasağı tedbirini hala kaldırmadı.

10 Eylül Cuma

  • Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Aziz Oruç’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması bu hafta Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 18 Aralık 2019 tarihinde Türkiye’ye yasadışı yollarla girdiği gerekçesiyle Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde tutuklanan Oruç, 11 aylık tutukluluğun ardından 9 Kasım 2020 tarihinde görülen üçüncü duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.