Dava Takip

31 Mayıs haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

31 Mayıs haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

31 Mayıs Pazartesi

  • İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan ve Teatra Jiyana Nû tarafından sahnelenen Bêrû: Klakson Borîzan û Birt adlı Kürtçe oyunun “ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması” gerekçesiyle 13 Ekim 2020 tarihinde Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının ardından MLSA Hukuk Birimi avukatları bu yasağı yargıya taşıyarak Kaymakamlığın yasak kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etmişti. Dava dilekçesinde yasağın oyuncular ve yönetmen açısından hak ihlali taşımakla beraber izleyicilerin ifade özgürlüğünün de engellediğinin ve yasaklama kararının Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilmişti. MLSA tarafından açılan idare davasının ilk duruşması bu hafta İstanbul 10. İdare Mahkemesinde görülecek. 

2 Haziran Çarşamba

  • Kapatılan Taraf gazetesinde yayımlanan ve Balyoz soruşturmasına konu olan haberler nedeniyle açılan davanın görülmesine bu hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Dava kapsamında Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, muhabiri Mehmet Baransu ile eski Aktüel muhabiri Tuncay Opçin “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama ve temin etme” suçlamasıyla yargılanıyor. 

3 Haziran Perşembe

  • Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe göstererek “silahlı örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması bu hafta Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Gazeteci Rojda Oğuz’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. 55 sanıklı iddianamede Oğuz aleyhine öne sürülen deliller arasında katıldığı çeşitli basın açıklamaları, eylemler ve sosyal medya paylaşımları bulunuyor. Oğuz’un Roboski katliamına ilişkin bir eyleme katılması da aleyhinde delil olarak öne sürülüyor. İddianamede, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nden 10.02.2016 tarihinde gönderilen cevap yazısında kurum kayıtlarda Rojda Oğuz hakkında basın kartı sahibi olduğuna dair bilgi bulunmadığı da belirtiliyor.  

4 Haziran Cuma

  • Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın yanı sıra gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ve Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “ekonomik darbe girişiminde bulunmak” iddiasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede sanıkların ekonomik kriz ile ilgili haberleri ve sosyal medya paylaşımları “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçu ile ilişkilendiriliyor. Sanıklara Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. Maddesi gereğince “piyasa dolandırıcılığı” suçlaması yöneltiliyor.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.