Dava Takip

7 Haziran haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları

7 Haziran haftası: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları
Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. İşte haftanın duruşma takvimi:

8 Haziran Salı

  • Jinnews muhabiri Melike Aydın hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve evinde el konulan “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap benzeri deliller gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir’in haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması İzmir 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 26 Kasım 2019 tarihinde tutuklanan gazeteci Demir, 6 Mart’ta görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
  • Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser’in “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Eser ve Topaloğlu 29 Kasım 2019 tarihinde MA’nın İstanbul bürosundan çıktıktan sonra gözaltına alınmış, 3 Aralık tarihinde ise tutuklanmışlardı. Gazeteciler, 26 Mart 2020 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. 
  • Gazeteci Rüstem Batum hakkında 10 Eylül 2015 tarihinde İMC TV’de yayınlanan “Ayşegül Doğan ile Gündem Müzakere” adlı programda Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği Batum hakkında dava konusu programda yaptığı konuşmalar ile ilgili 9 sayfalık bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Rapora göre, Batum’un TCK 299 kapsamında değerlendirilen sözleri şöyle: Cumhurbaşkanı denilen kişi, Gezi olaylarında 8 kişi vuruldu, adam çıktı şey dedi ya, vur emrini ben verdim dedi, ya sokakta silahsız vatandaş vurmak suç kardeşim dünyanın her yerinde. Bir polis içeri mi girdi? Ve bu adam, bundan gurur duyan bir adamı Cumhurbaşkanı seçip oraya getirdiniz… Recep Tayyip Erdoğan bugün bilse ki yüzde 45 oyu var ne Cizre'ye girer ne asker sokar ne adam öldürtür, dolayısıyla yani bütün hikaye seçim yapmamak üzerine kurulu emin olun ki her söylediği doğru değil..."
  • Gazeteci ve yazar Ahmet Altan’ın 16 Mart 2008 tarihinde Taraf gazetesinde yayımlanan “Darbe hazırlığı ya da Kemalizmi kapatmak” başlıklı köşe yazısı gerekçe gösterilerek dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya “görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın görülmesine Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek.
  • 11 Mart 2016 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” başlıklı haber ile BirGün gazetesinin web sitesinde yayınlanan “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi: Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı haber gerekçe gösterilerek gazeteciler Ali Açar, Canan Coşkun ve Cansever Uğur hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın beşinci duruşması İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

9 Haziran Çarşamba

  • Avukat ve insan hakları savunucusu Nurcan Kaya hakkında Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
  • Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Rosa Kadın Derneği’ne yönelik operasyon kapsamında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Hakkında 15 yıla kadar hapis istenen gazeteci Yalçın aleyhinde öne sürülen deliller arasında “Rosa adlı derneğin üst düzey sorumlusu” olduğunu iddia eden bir gizli tanık beyanı ve derneğe yapılan baskında ele geçirilen belgeler var.

10 Haziran Perşembe

  • Gazeteci Hayko Bağdat hakkında 2017 ve 2018 yıllarında yaptığı 9 sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın görülmesine İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Davaya konu olan paylaşımlar arasında Osman Kavala’nın bir fotoğrafını, Cemil Bayık’ın verdiği bir röportajı retweet’lemek de var.
  • Van’da serbest gazetecilik yapan Ruşen Takva hakkında kentte yapılmak istenen bir yürüyüşü takip ettiği gerekçesiyle “silahlı terör örgütü üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Takva’nın 8 Ocak 2021 tarihinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır’ın katılımıyla düzenlenen Kürt Halkının Özgürlüğü ve Ulusal Birliği konulu basın açıklaması ve yürüyüşü gazeteci olarak takip etmesi suçlama konusu yapıldı. İddianamede Takva’nın “yürüyüşü düzenleyen ve yöneten konumunda olduğu” ve “uyarılara rağmen yasal olmayan gösteri ve yürüyüşe devam ettiği” iddia edilerek gazeteci hakkında 9 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

11 Haziran Cuma

  • Gazeteci Rüstem Batum hakkında 10 Eylül 2015 tarihinde İMC TV’de yayınlanan “Ayşegül Doğan ile Gündem Müzakere” adlı programda askere, polise ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle “devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” (TCK 301) iddiasıyla açılan davanın 14. duruşması İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği Batum hakkında dava konusu programda yaptığı konuşmalar ile ilgili 9 sayfalık bilirkişi raporu hazırlanmıştı, Batum hakkında suç delili olarak öne sürülen konuşmada şöyle demişti: “Hayatta olabilecek en vahim şey bebek katletmek, bunu devletin yapması özellikle. Bundan daha korkunç bir suç cinayet düşünemiyorum.
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şube Başkanı ve Körfez gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Engin Korkmaz hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın beşinci duruşması bu hafta Antalya 19. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.