Albayrak’ın emaillerini haberleştirdikleri için yargılanan gazetecilerin davası ertelendi

Albayrak’ın emaillerini haberleştirdikleri için yargılanan gazetecilerin davası ertelendi

İstanbul - Gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Eray Sargın ve Derya Okatan'ın yargılandığı davanın yedinci duruşması bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Gazeteciler, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı ve mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a ait RedHack'in sızdırdığı mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle örgüt propagandası; bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme; örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma; terör örgütü üyeliği suçlamalarıyla yargılanıyor.

Saat 9:45'te başlaması gereken duruşma SEGBİS sisteminin çalışmaması nedeniyle 10:40'ta başladı. Okatan, Öğreten, Kanaat ve Sargı duruşma salonunda hazır bulunurken, Metin Yoksu Batman'dan, Ömer Çelik ise Diyarbakır'dan SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.

2015 tarihli Dicle Haber Ajansı (DİHA) haberleri gerekçesiyle ajansın o dönemki haber müdürü Ömer Çelik'i "terör örgütü propagandası" ile suçlayan iddianame de davayla birleştirildi. Diyarbakır'daki SEGBİS sisteminde yaşanan arıza nedeniyle Çelik'in beyanı alınamadı.

Yeni iddianameye ilişkin konuşan Çelik müdafi Özcan Kılıç, "Savcılık geçmişe ait haberlerle ilgili iddianame hazırlayıp dosyaya ekleyerek yargılamayı kötü etkilemeye çalışıyor," dedi.

Dijital rapor Mahir Kanaat’in belge ürettiği iddiasını çürüttü

Dijital raporlar da duruşmaya gelen evraklar arasındaydı. Bu rapor, Kanaat'in 17 Ocak 2016 tarihinde tutuklanmasına gerekçe gösterilen 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına ilişkin belgeleri kendi ürettiği iddiasını çürüterek Kanaat’in bu belgeleri internetten indirdiğini ortaya koydu.

Kanaat'in avukatı Ali Deniz Ceylan, tutuklama ve soruşturmanın hukuki temelinin çöktüğünü belirterek adli kontrolün kaldırılmasını talep etti.

Duruşmada beyanları sorulan Öğreten, Okatan, Kanaat, Sargı ve Yoksu davada yargılananın gazetecilik olduğunu vurguladı.

Öğreten, “Hiçbir örgütle ilişkim olmadı. Tek yaptığım kamu yararı için haber yapmak” diye konuşurken, Okatan ise gözaltına alındığı sırada teyzesinin vefat eden oğlunun bilgisayarına el konduğunu belirterek, bunun iadesini talep etti. Kanaat de gözaltına alınırken kızına ait iPad'e el konduğunu belirterek iadesini istedi.

Yurt dışı yasağı devam, bir sonraki duruşma 24 Eylül’de

Ara kararını açıklayan mahkeme, gazeteciler Okatan ve Yoksu'nun duruşmalardan vareste tutulma taleplerini kabul etti.

Çelik'in davaya yeni eklenen iddianameye ilişkin ifadesi alınamadığından vareste tutulma talebi kabul edilmedi.

Dijital materyallere ilişkin raporun Şubat ayında celse arasında geldiğini belirten Mahkeme Başkanı Ümit Kartlı, materyallerden alınan imajların kontrol edilmesinin ardından sahiplerine iade edilmesine hükmetti.

Mahkeme ayrıca Mahir Kanaat dışındaki tüm sanıklar için dijital rapor hazırlanmasına karar verdi.

Tüm sanıklar için yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmeden mahkeme, davaya 24 Eylül 2019 günü saat 9:30'da devam edilmesine karar verdi.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.