Gazeteci Karataş’ın yurt dışına çıkış yasağı yine kaldırılmadı

Gazeteci Karataş’ın yurt dışına çıkış yasağı yine kaldırılmadı

Diyarbakır, Deniz Tekin - Evrensel yazarı Yusuf Karataş’ın “örgüt kurma ve yönetme” iddiasıyla 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, hakkındaki yurt dışı yasağının kaldırılması yönündeki talep yine reddedildi. Bir sonraki duruşma 11 Eylül’e ertelendi.

Diyarbakır'da yürütülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında katıldığı çalıştay, panel, basın açıklaması ve etkinlikler nedeniyle 27 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan ve yapılan itiraz üzerine 22 Eylül 2017 tarihinde tahliye edilen Evrensel gazetesi köşe yazarı Yusuf Karataş hakkında “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın beşinci duruşması görüldü. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Yusuf Karataş ve avukatı Semir Karadaş katılırken, Emek Partisi (EMEP) Diyarbakır İl Başkanı Çağla Yolaşan, EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ile gazeteciler de duruşmayı takip etti.

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada mütalaasına veren duruşma savcısı, Karataş hakkında verilen yurtdışına çıkış yasağına ilişkin adli kontrol tedbirinin devamını ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen cevabi yazı dikkate alınarak Karataş'ın öncelik iki adet fotoğrafının temini için oturduğu yerde görevli kolluk birimine yazı yazılmasına, incelenmesi talep edilen ses kayıtları ile Karataş'tan alınan ses kayıtlarının ATK'ye gönderilerek bu konuda rapor aldırılmasını talep etti.

Ardından söz alan Karataş ise, daha önceki savunmalarında belirttiği gibi Evrensel gazetesi köşe yazarı ve siyasi parti yöneticisi olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi, “Dava konusu yapılan DTK çalışmalarını EMEP yöneticisi olarak takip ettim. Üstelik yargılama konusu yapılan DTK’nin o dönem Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından meşru görüldüğünü biliyoruz. Dosyada delil olarak sunulan şeyler benim bir yönetici olarak EMEP Urfa yöneticisi ve Evrensel'den arkadaşlarımla yaptığım görüşmeler. Bunlar suç unsuru ve örgüt faaliyeti olarak gösterilmiş. 2 yıla yakın süredir yurt dışına çıkış yasağım devam ediyor. Bir gazeteci ve siyasi parti yöneticisi olarak pek çok panel, söyleşi daveti alıyorum ve bu yasak nedeniyle bunlara katılamıyorum. Bu benim hayatımı ekonomik ve sosyal olarak olumsuz etkiliyor. Yasağın kaldırılmasını talep ediyorum.”

Karataş'ın avukatı Semir Karadaş ise, müvekkilinin gazeteci ve siyasi parti üyesi olduğunu belirterek, müvekkiline yurtdışından gönderilmiş olan davetiyelerden birini mahkeme heyetine sundu. Müvekkilinin yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden Karadaş, adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

Savunmalarından ardından ara kararına açıklayan mahkeme heyeti, Karataş ve avukatının talebini reddederek, adli kontrol kararının devamına karar verdi. Mahkeme, İstanbul ATK'den ses kayıtlarının incelenmesine ilişkin gönderilen cevabı dikkate alarak, Karataş'a ait iki fotoğrafın temini için bağlı olduğu adresteki kolluk birimine yazı yazılması karar verdi. Mahkeme, polisten gelen yazı doğrultusunda Karataş'ın ses incelemesinin yapılması için mahkeme üst yazısı, fotoğrafları ve kimliğiyle birlikte Adli Tıp Kurumu'na sevk edilerek, alınan ses kayıtlarının dava dosyasında suç unsuru olarak gösterilen tape kayıtlarıyla eşleştirilerek bu konuda rapor hazırlanmasına karar verdi. Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için bir sonraki duruşmayı 11 Eylül tarihine erteledi. 

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.