Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenleri davasında 9 kişiye ceza

Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenleri davasında 9 kişiye ceza

İstanbul - Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için 13 gazeteci ve yazarın “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın 11. duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Nöbetçi yayın yönetmenliği yapan 8 kişi ve cezaevinden yazdığı mektubu gazetede yayımlanan bir kişiye ceza verildi.

Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celalettin Can, İhsan Çaralan, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Dilşah Kocakaya, Öncü Akgül, Hüseyin Aykol, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Mehmet Şirin Taşdemir ile Yüksel Oğuz’un yargılandığı duruşmayı gazeteci ve HDP milletvekili Ahmet Şık, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Nevzat Onaran ve çok sayıda gazeteci izledi.

Avukatlar: Sanıkların cezai sorumluluğu yok

Avukat Özcan Kılıç, bu davada yargılananların dayanışma amacıyla ve gönüllülük esasıyla bir günlüğüne künyeye isimlerini yazdırdıklarını, nöbetçi yayın yönetmenlerinin gazetenin yayın yönetmeni olmadıklarını ve Basın Kanunu’na göre cezai sorumlulukları olmadığını belirtti. Dosyadaki özensizlikleri tekrar eden Kılıç, yargılama sürecinde verilen ifadelerin dosyaya eklenen belgelerin dikkate alınmadığını ve savcının mütalaasında iddianameyi tekrar ettiğini söyledi.

Ardından sırayla söz alan avukatlar Devrim Avcı, Yıldız İmrek, Ruken Gülağacı, Rozerin Seda Kip, Yeşinil Yeşilyurt, Fikret İlkiz ve Ekin Güneş Saygılı, yargılanan eylemin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Basın Kanunu’na göre sanıkların cezai sorumluluğu olmadığını tekrar eden avukatlar, iddianamede neyin propaganda olduğunun dahi belirtilmediğinin altını çizdi.

Sanıklardan Faruk Eren, “30 yıldan fazladır gazetecilik yapıyorum, DİSK Basın-İş Sendikasının genel başkanıyım. Eğer Özgür Gündem’i koruyamazsak basın ve ifade özgürlüğünü savunamayacağımızı biliyordum. O nedenle ilk nöbetçi yayın yönetmenlerinden biri oldum. Ne yazık ki başarılı olamadık. Özgür Gündem artık yok. Biz aslında mesleğimizi savunuyoruz. Sizden de talebim mesleğinizi, hukuku ve adaleti savunmanızdır,” diye konuştu.

Mahkeme başkanı: Biz sorumluluklarını kabul ettik

Mahkeme başkanı Murat Özer kararı açıklarken, “Geçici olarak sorumlu yayın yönetmenliği yapan sanıkların sorumluluğunu biz kabul ettik” dedi.

Köşe yazıları ve hedef gösterme suçundan beraat eden Hüseyin Aykol, basın yoluyla propaganda suçundan çeşitli indirim ve artırmalarla birlikte 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nöbetçi yayın yönetmenliği nedeniyle yargılanan Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül ve İhsan Çaralan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırken, cezalar ertelendi.

Celalettin Can’a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ise ertelenmedi.

Cezaevinden gönderdikleri mektup nedeniyle yargılanan Mehmet Şirin Taşdemir, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz beraat ederken, Dilşah Kocakaya 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezası ertelenmedi.

Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenleri davaları 

2016’da hakkında yüzlerce soruşturma, onlarca dava ve yüz binlerce liralık para cezası olan Özgür Gündem gazetesine yönelik baskılara karşı dayanışma amacıyla "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyası başlatılmıştı.

3 Mayıs - 7 Ağustos 2016 tarihleri arasında süren kampanyaya katılan 56 kişiden 49’una “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Gazete, 30 Ekim 2016’da 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.

Nöbetçi Yayın Yönetmenleri hakkındaki 49 soruşturmadan 11’i takipsizlikle sonuçlanırken, 38’i davaya dönüştü. 20 kişi hapis ve/veya para cezasına çaptırıldı. Bir kişinin davası zaman aşımından düştü. Dört kişi ise beraat etti.

12 gazetecinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, gazeteci Can Dündar’ın ise İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davalar ise sürüyor.

Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.