Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan’ın da olduğu dört siyasetçinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan iddia makamı, sanıkların tümü için ceza istedi. Dava, 27 Aralık’a ertelendi.
30 Temmuz 2021 tarihinde Konya’da yaşanan ırkçı saldırıda Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin katledilmesini protesto etmek için hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı pankartın HDP Van İpekyolu ilçe binasına asılması nedeniyle HDP Van İl Eş başkanı Fikret Doğan, parti çalışanları ve yöneticilerinden Cengiz Acar, Dilgeş Aslan ve Yaver Kumli hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” iddiasıyla açılan davanın görülmesine devam edildi. Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanıklar katılmazken sanık avukatlarından Erhan Çiftçiler hazır bulundu.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı ve tüm sanıkların “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçunun işlediklerinin sabit olduğunu iddia ederek tümünün cezalandırılmasını talep etti. Mütalaanın ardından duruşmaya kısa bir ara verildi.
Verilen aranın ardından söz alan avukat Erhan Çiftçiler, mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu. Talebi kabul eden mahkeme, davayı 27 Aralık 2022 tarihine erteledi.
İddianameden
İddianamede siyasetçilere yöneltilen suçlamaya HDP İpekyolu ilçe binasına asılan ve Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin ırkçı saiklerle öldürülmesinin protesto edildiği pankart delil olarak gösteriliyor. İddianame savcısı, “katledilen şahıslar ile failin ailesi arasında 12 yıllık husumet bulunduğu yönünde haberler yapıldığı, olayın etnik kökene dayandığına dair delil bulunmadığını” öne sürerek pankartın asılması ile isnat edilen suçun işlendiğini iddia ediyor.
*Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.