Savcı, Sırrı Süreyya Önder’in TCK 301. maddeden cezalandırılmasını istedi

Savcı, Sırrı Süreyya Önder’in TCK 301. maddeden cezalandırılmasını istedi
DENİZ TEKİN*
Diyarbakır- HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in savcılıkta verdiği ifade ve HDP mitinginde yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek hakkında açılan davanın görülmesine bugün devam edildi. Savcı,  esas hakkında mütalaasında Önder’in  “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için Önder’in avukatına süre vererek, davayı 21 Eylül’e erteledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadede geçen beyanları ve HDP milletvekillerinin tutuklanmasının sonra Diyarbakır’da yapılan bir mitingde söyledikleri gerekçe gösterilerek hakkında TCK 301. madde suçlamasından 2 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın duruşması görüldü. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dördüncü duruşmaya Önder katılmazken avukatı hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak söz alan Av. Çelebi, davaya ilişkin tevsii tahkikat taleplerinin olmadığını belirterek eksikliklerin giderilmesini istedi. Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Önder’in “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçunu işlediğinin sabit olduğunu ileri sürdü. İddia makamı, Önder’in üzerine atılı suçu değişik zamanlarda birden fazla işlediğini söyleyerek hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti. Savcı, esas hakkındaki mütalaada Önder’in hangi sözlerinin suç olduğuna ise değinmedi. Avukat Serdar Çelebi, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 21 Eylül’e erteledi.

Ne olmuştu?

HDP eski Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamasıyla 2021 yılında hazırlanan iddianamede, iki ayrı açıklaması nedeniyle suçlanıyor. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Önder 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadede geçen “…Milletvekili sıfatıyla karşınızdayım. Benim temsil ettiğim bu kimliğe ve halkın iradesine saygısızlık yapılmasına izin vermem mümkün değildir… Sizin şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiçbir tereddütüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir” sözleri suç unsuru olarak gösterildi. İddianamede Önder’in suç unsuru olarak gösterilen diğer konuşması ise HDP milletvekilleri ve Eş Başkanlarının tutuklanmasını protesto etmek amacıyla 5 Kasım 2016’da Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşma gösterildi. Önder’in konuşmasında geçen “Siz tarihin gördüğü en zalim yönetim değilsiniz, bununla birazcık rahatlayabilirsiniz. Bu topraklar sizden çok daha zalimlerini gördü, dizi toprağa değmedi, baş eğmedi, boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek… Mahkeme kadıyan büyük değildir. (Mahkeme kadıya mülk değildir) Zulüm hiçbir zaman ilelebet değildir. Bu zulüm... Sizin bu demokratik mücadele azminiz, demokratik iradeniz sürdüğü müddetçe, o cezaevlerinin kapısına ne kadar gardiyan dikerlerse diksinler, anlamsız olacaktır” şeklindeki sözleri suç delili olarak gösterildi. Aynı konuşmada geçen sözleri nedeniyle Önder’e “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan soruşturmada ise takipsizlik kararı verilmişti. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.  
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.