TÜGVA belgeleri davası: Belgelerin doğruluğunun sorulması talebi yine cevapsız bırakıldı

TÜGVA belgeleri davası: Belgelerin doğruluğunun sorulması talebi yine cevapsız bırakıldı
EYLEM SONBAHAR*
Gazeteci Metin Cihan’ın yargılandığı “TÜGVA belgeleri” davasında bilirkişiler hakkında Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına karar verildi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) ordu, emniyet, yargı ve devletin birçok biriminde kadrolaştığını ve sicil listeleri tuttuğunu gösteren belgeleri Twitter’da paylaşan gazeteci Metin Cihan’ın “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya yaymak” suçlamasından yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Yurt dışında yaşayan Cihan duruşmaya katılamazken avukatı Özgür Urfa duruşma salonunda hazır bulundu. Belgeleri Cihan’a ilettiği iddia edilen ve altı aylık tutukluğun ardından bir önceki duruşmada serbest bırakılan sanık Ramazan Aydoğdu da avukatı ile birlikte duruşmaya katıldı. TÜGVA avukatlarının katıldığı duruşmayı Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcisi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan avukat Ülkü Şahin de izledi. Hakimin, gazetecilerin telefon veya bilgisayar kullanmasına izin vermediği duruşmada TÜGVA vekilinin Ramazan Aydoğdu hakkında vakıfta çalışmadığına dair dosyaya sunduğu dilekçe okundu. 

Aydoğdu: ‘Vakıfta çalışıyordum, sızma diye bir şey yok’

Önceki beyanlarını tekrar ettiklerini söyleyen vakıf avukatları, dosyanın bilirkişiye gönderilmesini ve sanıkların cezalandırılmasını talep etti. TÜGVA vekilinin sunmuş olduğu dilekçe ile ilgili konuşan Aydoğdu, “2019 yılından görevden ayrılana kadar vakfın il ve ilçe atamalarından sorumlu teşkilat başkan yardımcılığını yapıyordum. Üst düzey görevlerde bulundum, eksik bilgi veriyorlar” dedi. Vakıfta bölge sorumlusu olarak çalışan kişilerin görevlerini sıralayan Aydoğdu, “Belge ele geçirme diye bir şey yok, zaten belgeleri ben üretiyordum. Vakıfta çalışan biriydim, sızma girişiminde bulunmadım. Bilirkişinin ayrıntılı bir şekilde incelemesini istiyorum. Sadece benim değil, karşı tarafın bilgisayarlarının da incelenmesini istiyorum. Ayrıca hakkımda yürütülen idari soruşturmadan beraat ettiğimi söylemek istiyorum” diye konuştu.

‘Bilirkişiler korktuğu için çekiliyor’

“Müvekkilimin bilgisayarındaki belgeler ile Metin Cihan’ın belgelerinin aynı olması lazım. Bunun için de bilirkişi raporu gerekiyor” diye savunmasına başlayan Aydoğdu’nun vekili, “Bilirkişiler siyasi gazaptan korktuğu için çekiliyorlar. Özel bilirkişi aracılığıyla rapor hazırlanmasını sağlamak için dijital materyallerin bize verilmesini istiyoruz” dedi. TÜGVA vekili, “siyasi gazap” ifadesinin duruşma zaptına yazılmamasına itiraz ederek eklenmesini söyledi. Altı bilirkişinin mazeret sunmadan çekildiğini belirten Cihan’ın avukatı Özgür Urfa, bilirkişilerin baskı altında olduğunu söyledi. Urfa, “Yargılamaya konu belgelerin vakfa ait olup olmadığını öğrenmek için TÜGVA’ya yazı yazılmasını talep ettik. Ancak üç celse boyunca bu talebimize yönelik bir değerlendirme yapılmadı” diyerek taleplerini tekrarladı. Duruşma savcısı, dosyanın incelenmesi için ara talep etti. Kısa bir aranın ardından mütalaasını sunan savcı, dijital materyallerin imajının verilmesinin esasa katkı sağlamayacağından reddini, Cihan’ın yakalama emrinin infazının beklenmesini ve dosyanın yeni bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Avukat Özgür Urfa, taleplerinin mütalaada yer almadığını ifade ederek bu hususun karar verilirken değerlendirilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Metin Cihan hakkındaki yakalama emrinin devamına ve infazının beklenmesine, sanık Aydoğdu hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının da devamına karar verdi. Bilirkişi raporunu hazırlaması için görevlendirilen kişilerin mazeret sunmadan görevi reddetmelerinden dolayı Adalet Bakanlığı İstanbul Bilirkişilik Kurumuna da müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, davayı 19 Ekim’e erteledi. *Bu işin hakları, Atıf-Gayriticari (CC BY-NC) Lisans ile kısmen saklıdır. Bu iş, MLSA’ya atıf ile ve ticari olmayan amaçlar ile kullanılıp dağıtılabilir.
Image

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek vermektedir.